Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Súdny proces s exšéfom NS SR Štefanom H. sa v pondelok nezačal

Na snímke zľava advokát Ján Foltán a obvinený Štefan H. pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v pondelok 25. marca 2024 v Pezinku. Foto: TASR Jakub Kotian

Štefan H. spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pezinok 25. marca (TASR) - Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom H. sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štefan H. spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad. "Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe," reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Štefan H. je presvedčený o tom, že obžaloba napokon nebude prijatá. "Jednoducho som bol dva roky nezákonne obvinený," tvrdil pred budovou súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v júni 2023. Skutok sa týka vyjadrenia Štefana H. krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Štefan H. na sociálnej sieti napísal, že by urobil to isté, čo ruský prezident Vladimir Putin.