Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súdy by mali v rozsudkoch zohľadňovať aj odsúdenia v rámci EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Umožní im to zavedenie nového mechanizmu výmeny informácií z registrov trestov medzi členskými štátmi, ktorý dnes schválila vláda.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Slovenské súdy by mali pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie.

Umožní im to zavedenie nového mechanizmu výmeny informácií z registrov trestov medzi členskými štátmi, ktorý dnes schválila vláda. Platiť by mal od nového roka.

Ďalšie čiastkové zmeny zákona o registri trestov vyplývajú zo zavedenia integrovaných obslužných miest na podanie žiadosti o výpis z registra trestov, ako aj z nálezu Ústavného súdu SR z 20. mája 2009, ktorý vylučuje možnosť žiadať o odpis registra trestov pri vydávaní zbrojného preukazu a zbrojnej licencie.

Voči tomu však podalo zásadnú pripomienku ministerstvo vnútra, podľa ktorého tým policajti na okresných riaditeľstvách strácajú možnosť overiť, či žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu je bezúhonný a spoľahlivý. Oba rezorty našli kompromisné riešenie v možnosti žiadať výpis z registra trestov.


Slovensko si nebude vymáhať trovy z konaní pred Európskym súdnym dvorom

Slovensko si nebude vymáhať trovy, ktoré mu budú priznané v konaniach pred jedným zo súdov Súdneho dvora Európskej únie. Takýto postup dnes pre neporušenie doterajšej praxe a zachovanie atmosféry spolupráce v rámci EÚ schválila vláda SR.

SR nemá nikdy nárok na náhradu trov konania, ak vstúpi do prejudiciálneho konania alebo vystupuje ako vedľajší účastník. V praxi preto ide o konania medzi SR a inštitúciou EÚ alebo medzi SR a iným členským štátom EÚ. Čo sa týka konaní medzi Európskou komisiou a členskými štátmi, a naopak, uplatňuje sa vo vzťahu k trovám konania neformálna dohoda o ich vzájomnom nevymáhaní.

Zastupovanie SR pred súdmi EÚ už aj na základe platnej právnej úpravy zabezpečuje ministerstvo spravodlivosti. Predložený návrh nebude mať priamy dosah na štátny rozpočet, nakoľko v jeho dôsledku nedôjde k zvýšeniu už existujúcich výdavkov, ani k úbytku plánovaných príjmov štátneho rozpočtu.