Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

TASR prináša súhrn parlamentom odhlasovaných návrhov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), sa zrýchli. Umožní to zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila. Poslanci o návrhu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Právna norma bude účinná dňom vyhlásenia.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú zjednotiť. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny by sa mala hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýšiť o 40 %. Je v nich poskytovaná starostlivosť deťom s duševnou poruchou alebo s vážnym zdravotným stavom. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Nový zákon o ochrane spotrebiteľa bude do budúcnosti predstavovať základný právny predpis v tejto oblasti a nahradí tak niekoľko aktuálne platných zákonov. Takisto modernizuje spotrebiteľskú legislatívu a detailnejšie ju zosúlaďuje s právnymi predpismi EÚ. Vládny návrh tohto zákona poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.




Bratislava 24. apríla (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mal mať vyššie kompetencie a právomoci. Vyplýva to z návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Súčasťou návrhu sú aj zmeny zákonov o tepelnej energetike, o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zákona o energetike. Novela by mala v prípade schválenia parlamentom platiť od začiatku júla.




Bratislava 24. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR bude vydávať štandardy múzeí a galérií a zverejňovať ich na svojom webovom sídle. Vyplýva to z novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.





Bratislava 24. apríla (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) by mal mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.