Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Sýkorovcom uložili vysoké tresty

Na snímke obžalovaní vľavo Richard Š. a vpravo Peter D. počas súdneho pojednávania na Špeciálnom súde v Pezinku 28. mája 2013 v Pezinku. Foto: TASR

Skupinu obžalovaných obvinili z prípravy vraždy jedného člena sýkorovcov Martina H., okrem toho sú obžalovaní aj z ďalších závažných trestných činov.

Pezinok 28. mája (TASR) – Jedného z údajných bossov zločineckej skupiny sýkorovcov Ladislava B. prezývaného Dlhý Laco dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil na 25 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Odsudzujúci rozsudok si vypočuli aj ďalší obžalovaní. Tresty zväčša presahovali 20 rokov väzenia.

Viliama R. prezývaného Čierny Vilko a Richarda Š. poslal súd za mreže tiež na 25 rokov, Filip N. si má odsedieť 23 rokov, Peter D. 22 rokov a Marek Š. 20 rokov v najprísnejšom väzení. Roman S. má ísť do väzenia na 13 rokov a Juraj Bilik, ktorý pred súdom vypovedal v neprospech ostatných obžalovaných, na osem rokov. Všetci podľa súdu patria do bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, okamžite sa voči nemu odvolali obhajcovia obžalovaných. Prokurátor nesúhlasil s výškou trestov u väčšiny obžalovaných, v prípade Romana S. si ponechal zákonnú lehotu na vyjadrenie o odvolaní. Po dnešku je právoplatný trest voči Bilikovi, pretože voči verdiktu sa neodvolal prokurátor ani samotný obžalovaný.

Tresty sú nižšie ako vo svoje záverečnej reči navrhoval prokurátor špeciálnej prokuratúry. Ladislav B., Viliam R., Richard Š. a Filip N. mali byť podľa neho odsúdení na doživotie, Peter D. na 25 rokov, Marek Š. na 24 rokov, Romana S. navrhol potrestať väzením v rozmedzí od 12 do 20 rokov. Bilika navrhol odsúdiť na osem rokov, s tým sa súd plne stotožnil.



Doživotný trest je podľa súdu príliš prísny

"Odvolanie som podal z toho dôvodu, že mám za to, že navrhované doživotné tresty zohľadňujú závažnosť prípravy na tento trestný čin," povedal po rozsudku prokurátor. Štyria obžalovaní, ktorým navrhol doživotie, podľa obžaloby pripravovali vraždu Martina H. a ten žije len vďaka policajnému zásahu, tvrdí prokurátor. Súdu sa však doživotný trest zdal príliš prísny, pretože išlo iba o prípravu a nedošlo ani k pokusu, dôvodil v rozsudku predseda senátu Igor Králik.

Skupinu obžalovaných viní prokuratúra z prípravy vraždy jedného člena sýkorovcov Martina H., okrem toho sú obžalovaní aj z ďalších závažných trestných činov ako zosnovanie zločineckej skupiny, vydieranie, vydieračský únos, podpaľovanie áut a poškodzovanie súkromného majetku. Minulý týždeň ŠTS odsúdil členov seneckej vetvy sýkorovcov. Údajný šéf gangu Martin B. prezývaný Rus, ktorý je na úteku a jeho pravá ruka Alexander B. dostali 21 a 22 rokov. Na nepodmienečné tresty vtedy odsúdili aj ďalších šesť obžalovaných.