Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Syrian Arab Airlines nesmie lietať do Európy, upozorňuje ministerstvo

Ľudia opúšťajúci Sýriu používajú vo veľkej väčšine iné spôsoby ako priamy odlet z Damasku. Zväčša sa presúvajú do libanonského Bejrútu alebo jordánskeho Ammánu. Foto: TASR/AP

Slováci, ktorí ešte neopustili Sýriu a rozhodnú sa z nej odísť, musia využiť iné letecké spoločnosti, alebo odcestovať do Európy zo susedných krajín.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Letecká spoločnosť Syrian Arab Airlines nemôže od 24. júla prepravovať cestujúcich medzi Sýriou a Európou. Vzťahujú sa totiž na ňu sankcie Európskej únie.

Slováci, ktorí ešte neopustili Sýriu a rozhodnú sa z nej odísť, musia využiť iné letecké spoločnosti, alebo odcestovať do Európy zo susedných krajín. Podľa Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR sa tam stále nachádza 79 občanov SR. "Našich občanov žiadame, aby nám v prípade, že budú opúšťať Sýriu, dali o tom vedieť," uviedol pre TASR hovorca ministerstva Boris Gandel. Priamo z Damasku chce odcestovať 13. augusta jedna rodina. O tom, že tak plánujú spraviť aj ďalší Slováci, rezort nemá informácie.

Ľudia opúšťajúci Sýriu používajú vo veľkej väčšine iné spôsoby ako priamy odlet z Damasku. Zväčša sa presúvajú do libanonského Bejrútu alebo jordánskeho Ammánu. Otvorené a priechodné sú aj niektoré hraničné priechody do susedného Turecka. "Z Damasku stále lietajú Emirates, Etihad, jordánske a pravdepodobne aj ruské aerolínie," priblížil Gandel.

Rezort diplomacie upozorňuje na to, že Sýrčania, ktorí sú rodinnými príslušníkmi slovenských občanov a sú tu na návšteve, musia použiť iné letecké služby ako spoločnosti Syrian Arab Airlines.

Na sankciách sa 23. júla dohodli diplomati na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v záujme zastavenia prílevu nových zbraní do Sýrie. Zamerané sú predovšetkým na obchodné lode a dopravné lietadlá zabezpečujúce spojenie s touto krajinou. Členské štáty EÚ sú povinné vykonať ich obhliadku, ak vznikne podozrenie, že na ich palube sa nachádzajú zbrane, zbrojné komponenty alebo vybavenie slúžiace na represívne účely. Rovnako majú možnosť vykonávať inšpekčnú činnosť vo svojich národných prístavoch, na letiskách a na mori vo výsostných vodách.