Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Taraba: Budovanie kapacít na zhodnotenie odpadu patrí k prioritám

Na snímke Tomáš Taraba. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti len Bratislava a Košice disponujú zariadením na energetické využitie odpadu (ZEVO).

Bratislava 19. apríla (TASR) - Budovanie nových kapacít na recykláciu a energetické zhodnotenie odpadu je jednou z priorít súčasného vedenia ministerstva životného prostredia. "Považujeme ju za strategické projekty, ktoré budeme riešiť v súlade s novou legislatívou a ktorá je v súčasnosti v parlamente," uviedol pre TASR rezortný minister Tomáš Taraba (nominant SNS).

Minister tak reagoval na vyjadrenia zástupcov Asociácie priemyselných zväzov a dopravy a Zväzu odpadového priemyslu (ZOP) SR, ktorí upozornili, že Slovensko ako priemyselne orientovaná krajina čelí vážnemu nedostatku kapacít na recykláciu a energetické zhodnotenie odpadu. Poukázali na to, že Slovensko sa v kontexte cieľov Európskej únie musí zamerať na rozvoj moderného odpadového hospodárstva, ktoré minimalizuje skládkovanie.

Hoci objem priemyselného odpadu viac ako štvornásobne prevyšuje objem komunálneho odpadu, zo strany štátu mu podľa APZD a ZOP SR dlhodobo nie je venovaná primeraná pozornosť. Spolu so spoločnosťou Kosit vyzývajú na urýchlené prijatie opatrení, ktoré zvrátia negatívny trend ohrozujúci aj prísun a realizáciu nových investičných projektov na Slovensku.

V súčasnosti len Bratislava a Košice disponujú zariadením na energetické využitie odpadu (ZEVO).