Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Taraba: Envirorezort sa dohodol s KDH na zákone o odstrele medveďa

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Legislatívny návrh podľa Tarabu je do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Informoval o tom šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že legislatívou sa bude v stredu (17. 4.) zaoberať vláda. Nepôjde o ústavný zákon.

Legislatívny návrh podľa Tarabu je do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP. "Je to dôkaz toho, že podaná ruka, ktorú som dal opozícii, bola úspešne prijatá," podotkol. Taraba tvrdí, že idú meniť zákon o ochrane prírody a krajiny a zároveň budú novelizovať zákon o civilnej ochrane.

Pôvodne sa v ústavnom zákone hovorilo o 500-metrovej bezpečnostnej zóne, v ktorej by bolo možné pristúpiť k likvidácii medveďa bez správneho konania. "Teraz ten návrh hovorí, že odstrel medveďa sa bude môcť robiť pri ohrození života, zdravia, ale aj majetku, alebo hospodárskych záujmov. A presnú lokalitu určí na základe mimoriadnej situácie okresný úrad," priblížil minister s tým, že zákon výrazne pomôže.

"Pre nás je teraz situácia tak dramatická ohľadom medveďov, že tá mimoriadna situácia je vyhlásená myslím v 19 lokalitách, takže v tomto sa nič nemení a naozaj v skrátenom konaní získajú veľmi silný mandát na eliminovanie medveďa," skonštatoval Taraba.

"Navrhli sme riešenie, ktoré sa ujalo," uviedol líder KDH Milan Majerský s tým, že má ísť o zmenu v zákone o ochrane prírody a krajiny a v zákone o civilnej ochrane. Skonštatoval, že drvivá väčšina novely má byť návrhom KDH s drobnými legislatívnymi úpravami zo strany envirorezortu. Pokiaľ v nej nebudú výrazné zmeny a neprídu ani zásadné pozmeňujúce návrhy, hnutie by ju podporilo.

Líder hnutia odmietol, že by mali nejakú dohodu s vládnou koalíciou či SNS a prípadne prisľúbenú podporu pre iné návrhy z dielne KDH. "Nepodávame pomocnú ruku ani vláde, ani žiadnej politickej strane, podávame pomocnú ruku občanom," podotkol a poukázal na nedávne strety ľudí s medveďmi. Skonštatoval tiež, že vládna koalícia chcela situáciu pôvodne riešiť ústavným zákonom, ktorý považovali za nesystémové riešenie.

Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) nerozumie, prečo KDH píše z opozície zákony, ktoré následne schváli vláda. "To nedáva politickú logiku," podotkol Hlina. Namieta medzery v predstavenom návrhu. Nepovažuje za adekvátne, aby sa medveď riešil tak, že bude pridaný medzi civilnú ochranu, kde patria zemetrasenie či povodne a na základe ktorej je možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu. "Je to výrazom našej neschopnosti, keď medveďa nevieme vyriešiť inak, len tak, že ho vrazíme medzi zemetrasenie a pandémiu," skonštatoval Hlina s tým, že riešenie problematiky medveďa nie je v zákone o civilnej ochrane. Riešenie by videl skôr v zákone o poľovníctve.