Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Tomáš: Počet pracovníkov kurately sa pre reedukačné centrá zvýši

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie s ministrom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomášom Druckerom (Hlas-SD) a komisárom pre deti Jozefom Mikloškom po spoločnom rokovaní o téme reedukačných centier v utorok 12. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Na jedného kurátora by tak malo po novom pripadať 55 detí.

Bratislava 12. marca (TASR) - Ministerstvo práce zvyšuje počet pracovníkov sociálnej kurately v súvislosti so situáciou v reedukačných centrách o 64. Na jedného kurátora by tak malo po novom pripadať 55 detí. Sociálny kurátor bude musieť dieťa v reedukačnom zariadení navštíviť minimálne raz za polroka. Taktiež bude musieť vypracovať správu o jeho psychickom, fyzickom a sociálnom vývine. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Doteraz na všetkých oddeleniach sociálnej kurately v rámci úradov práce po Slovensku pôsobilo 110 pracovníkov," priblížil Tomáš. Na zvýšenie počtu sociálnych kurátorov využíva ministerstvo prostriedky z európskeho sociálneho fondu. "Takto okamžite posilníme 28 úradov práce. Ide o pilotný projekt," poznamenal.

Pokiaľ sa to osvedčí, rezort je podľa Tomáša pripravený realokovať ďalšie peniaze na zvýšenie počtu pracovníkov sociálnej kurately. Minister práce taktiež vydal pokyn inšpekcii v sociálnych veciach na kontrolu výkonu sociálnej kurately. Výsledky budú k dispozícii koncom marca.

Ministerstvo školstva realizovalo opatrenia vo všetkých 13 reedukačných centrách, tvrdí šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD). Išlo podľa neho o doplnenie nábytku do izieb, vymenenie podláh či maľovanie. Niekde sa budú rekonštruovať elektroinštalačné rozvodov či hygienické zariadenia, robiť strechy či zateplenie. "Je v úvahe, že niektoré zariadenia zatvoríme a presunieme deti do iných, pretože ide naozaj o nevyhovujúce priestory a nedajú sa dobre zrekonštruovať," povedal Drucker.

Komisár pre deti Jozef Mikloško povedal, že opatrenia ministerstva práce a školstva idú v tejto chvíli správnym smerom. V reedukačných centrách chce jeho úrad umiestniť schránky dôvery. Budú slúžiť ako "SOS kanál" pre deti, ktoré budú chcieť poukázať na problém či požiadať o pomoc. Listy by raz za mesiac mali vyberať pracovníci Úradu komisára pre deti. Mikloško podotkol, že na toto opatrenie ešte hľadajú legislatívne riešenie.

V reedukačných centrách treba podľa Mikloška podporiť aktuálnych zamestnancov v centrách, upraviť systém umiestnenia a prehodnocovania umiestnenia detí. Malo by tiež dôjsť k špecializácii reedukačných centier. "Prvé kroky už urobilo ministerstvo školstva ale treba v tom ďalej robiť, aby sa nestalo, že pod jednou strechou sú záškoláci, bitkári, násilníci až veľmi vážna trestná činnosť," vysvetlil Mikloško.

Slovensko by sa v oblasti reedukačných centier chcelo podľa Druckera inšpirovať napríklad systémom z Česka, ktorý je popredu. Verí, že do 30 apríla predložia podrobné kroky, ako chcú vyriešiť všetky problémy v reedukačných centrách.

"Ukazuje sa, že reedukačné centrá trpia naozaj závažnými problémami, čo konštatuje samotné ministerstvo školstva. Ministerstvo práce teraz sľubuje zvýšenie pracovníkov kurately, ako aj polročné kontroly, čo je dobrý krok," skonštatovala predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Zároveň však nerozumie, prečo im koalícia neumožnila vykonať poslanecký prieskum v reedukačných centrách, ktorý iniciovala spoločne s poslancom Jánom Horeckým (KDH).

Generálna prokuratúra SR v minulom roku kontrolovala reedukačné zariadeniach na Slovensku. Skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania. Školský parlamentný výbor preto zaviazal Druckera, aby do konca apríla predložil ďalšiu informáciu o opatreniach na riešenie nedostatkov v centrách.