Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Topánky je lepšie sušiť až po očistení od soli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pri kúpe zimnej obuvi Langová odporúča pamätať si na studené počasie. Pri veľkých mrazoch je dôležité udržiavať nohy v teple.

Bratislava 19. decembra (TASR) - S príchodom zimy treba dbať nielen o teplo a sucho nôh, ale dôležitá je aj správna starostlivosť o topánky. V zime a zasneženom období ich môže poškodiť soľ.

"Príslovie soľ nad zlato iste neplatí pre topánky. Keď na topánkach objavíte stopy od soli, ihneď ich utrite vlhkou handrou, až potom ich dajte usušiť. Ak sú škvrny príliš výrazné, namočte handru do zmesi octu a vody v pomere tri ku jednej," odporúča Alena Langová zo siete predajní obuvi CCC. Topánky odporúča sušiť až po tom, ako sa dôsledne očistia. Pri obuvi z hladkej kože odporúča použiť indulonu, ktorá poslúži ako prevencia proti soli, vďaka tomu, že topánky premastí.

Pri samotnom sušení treba dbať nielen na čistotu obuvi, ale aj na správny postup. "Kožené topánky nikdy nesušte v blízkosti radiátora. Mohli by stvrdnúť. Najlepšie je použiť osvedčený trik s novinami. Nimi vypchajte topánky cez noc," radí Langová. Vhodný je podľa nej aj elektrický sušič topánok, ktorý vysuší kožu aj gumu.

Pri kúpe zimnej obuvi Langová odporúča pamätať si na studené počasie. Pri veľkých mrazoch je dôležité udržiavať nohy v teple. "Je dobré kúpiť si zimné topánky, ktoré sú nám trochu voľnejšie, aby sme si do nich mohli dať aj teplejšie ponožky. Rozhodne sa oplatí investovať do ponožiek s vysokým podielom bavlny, ktoré v zime príjemne hrejú. Ak športujete, tak sa vám iste budú hodiť aj termoponožky," odporúča Langová.