Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tretím štátnym tajomníkom na rezorte školstva by sa mal stať J. Gönci

Na snímke Jozef Gönci. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa SNS, ktorá Gönciho nominovala, je tajomník prvým krokom, aby raz na Slovensku bolo zriadené Ministerstvo pre šport a cestovný ruch.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Tretím štátnym tajomníkom na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR by sa mal stať Jozef Gönci. Zaoberať by sa mal plnením úloh v športovej oblasti. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude v stredu (12.12.) rokovať vláda.

"Rezort je obrovský. Sú tam tri veľmi rôzne agendy a ten štátny tajomník nás posilní v tom, aby sme sa mohli ešte viac venovať športu," povedala ešte v októbri ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Zároveň zhrnula, že by sa mal zameriavať na šport ako celok, pozornosť by mal teda venovať aj mládežníckym športovým kategóriám. Túto funkciu označila Lubyová za "vítanú posilu".

Podľa SNS, ktorá Gönciho nominovala, je tajomník prvým krokom, aby raz na Slovensku bolo zriadené Ministerstvo pre šport a cestovný ruch. Národniari chcú o novom ministerstve rokovať pri zostavovaní ďalšej vlády. "Ďalším pragmatickým krokom by bolo zriadene štátneho tajomníka pre cestovný ruch. SNS bude o predmetnom návrhu rokovať na koaličnej rade," informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Jednou z prvých úloh nového štátneho tajomníka má byť podľa nej zriadenie dobrovoľných športových poukazov pre deti v športových kluboch. Rodič a zamestnávateľ by sa na nich mohli podieľať do výšky 500 eur a boli by oslobodené od odvodov a daní. Detaily návrhu chcú národniari predstaviť v najbližšom období.

Nový štátny tajomník by mal do funkcie nastúpiť od 7. januára 2019. V súčasnosti má rezort školstva dvoch štátnych tajomníkov.