Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Turistické chodníky v Tatrách môžu byť ráno zľadovatené

Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Pohyb po zľadovatenom teréne si preto vyžaduje ostražitosť, opatrnosť a vhodný výstroj. Návštevníkov Vysokých Tatier horskí záchranári upozorňujú na internetovej stránke hzs.

Žilina 7. apríla (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje, že vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách môžu byť turistické chodníky hlavne v ranných hodinách zľadovatené. Pohyb po zľadovatenom teréne si preto vyžaduje ostražitosť, opatrnosť a vhodný výstroj.

Návštevníkov Vysokých Tatier horskí záchranári upozorňujú na internetovej stránke hzs.sk na zvýšené nebezpečenstvo padania odlomených konárov a celých stromov. „Hlavne v pásmach lesa, kde sú stromy vyschnuté respektíve poškodené kalamitou. Od 1. novembra 2011 platí sezónna uzávera turistických značkovaných chodníkov podľa Návštevného poriadku Tatranského národného parku,“ informujú horskí záchranári.

V Nízkych Tatrách si podľa nich pohyb po zľadovatenom teréne vyžaduje použitie technických pomôcok, akými sú predovšetkým stúpacie železá (mačky), paličky a v exponovanejších svahoch aj horolezecké čakany. Podmienky v tiesňavách sa postupne zlepšili v Slovenskom raji. „Ťažko priechodné zostali len tiesňavy Piecky a Veľký Sokol, kde je ešte potrebné použiť čakan a mačky. V ostatných tiesňavách sa miestami na chodníku nachádza ľad. Ostatné turistické trasy sú schodné,“ konštatuje HZS.

V Malej Fatre je z dôvodu bezpečnosti návštevníkov uzavretý turistický chodník "Stohová skratka" (žltá značka) Chrbát Stohu-Medziholie. Správa Národného parku Malá Fatra z dôvodu ochrany prírody uzatvára pre návštevníkov v období od 1. marca do 15. júna chodník Medziholie - Veľký Rozsutec - Medzirozsutce (červená značka) a chodník Obšívanka - Malé nocľahy (modrá značka). Vo Veľkej Fatre sa v žľaboch môže nachádzať väčšie množstvo snehu, turistické chodníky sú peši ťažšie priechodné, pretože sneh sa prebára, uvádzajú horskí záchranári.