Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Mierne lavínové nebezpečenstvo sa môže počas dňa po oteplení zvyšovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V polohách 1200 až 1800 metrov nad morom budú v nedeľu kladné teploty, čo zapríčiní mierne zhoršenie situácie – na strmých svahoch sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu.

Liptovský Hrádok 31. decembra (TASR) – Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej stupnice.

Ako informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, vo štvrtok a v piatok (28., 29. 12.) pribudlo od 10 do 30 centimetrov nového snehu, ktorý padal na tvrdý až zľadovatený povrch.

„Sneh navyše prefukoval striedavo severozápadný a južný vietor na záveterné svahy, kde vytvoril snehové vankúše a dosky. Tu je možné uvoľnenie lavíny pri dodatočnom zaťažení,“ priblížil Kyzek.

V polohách 1200 až 1800 metrov nad morom budú v nedeľu kladné teploty, čo zapríčiní mierne zhoršenie situácie – na strmých svahoch sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva bude po oteplení počas dňa mierne stúpajúca.