Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Situácia na horách sa niekoľko dní nezmenila, lavínová hrozba je malá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ráno bolo na horách prevažne jasno, v stredných polohách Fatier lokálne hmlisto.

Liptovský Hrádok 15. januára (TASR) - Striedaním kladných a záporných teplôt v predchádzajúcom období došlo v horských oblastiach k stabilizácii snehovej pokrývky. V horských oblastiach prevláda už niekoľko dní malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Momentálne je vyššie riziko pošmyknutia sa na tvrdom zľadovatenom teréne ako riziko pádu lavíny,“ uviedol Kyzek, ktorý však zároveň upozornil, že ohrozenie snehovými zosuvmi trvá i naďalej.

Ráno bolo na horách prevažne jasno, v stredných polohách Fatier lokálne hmlisto. „Vplyvom predchádzajúceho oteplenia a následného ochladenia je pod vrstvou novšieho snehu vytvorená tvrdá, prevažne nosná firnová kôra,“ priblížil Kyzek. Novší suchý sneh na povrchu má hrúbku do desať centimetrov, na exponovaných miestach je úplne odfúknutý. Podľa horského záchranára sa vplyvom nízkych teplôt na severných svahoch vytvára pod firnovou vrstvou hranatozrnný sneh, ktorý môže do budúcna predstavovať riziko.