Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V pohoriach Tatier je hrozba lavínových zosuvov len v strmých terénoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/

Počas dňa je však tendencia lavínového nebezpečenstva na slnkom osvietených svahoch mierne stúpajúca.

Liptovský Hrádok 7. novembra (TASR) – Hrozba lavínových zosuvov v Tatrách bola počas uplynulých dní len lokálna a koncentrovaná do miest, kde bolo nafúkané väčšie množstvo snehu. Vo vysokohorskom teréne od 1500 m. n. m. však pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. „Nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov,“ uviedol pre TASR Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Podľa slov Žiaka je uvoľnenie lavín možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení v strmom, extrémnom teréne. Na svahoch s trávnatým povrchom a väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv menších základových lavín. Počas dňa je však tendencia lavínového nebezpečenstva na slnkom osvietených svahoch mierne stúpajúca. „Vo Fatrách má snehová pokrývka všeobecne malú hrúbku a nepredstavuje výraznejšie lavínové nebezpečenstvo,“ informoval.

V utorok ráno bolo na horách jasno, v dolinách s hmlou, pretrváva inverzné počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus dva stupne Celzia do plus dva stupne Celzia. Žiak doplnil, že povrch snehovej pokrývky sa vplyvom oteplenia zmenil na vlhký až mokrý, vo vyšších polohách je najmä v tienistých miestach ešte zamrznutý a nosný. „Súvislá snehová pokrývka je od 1200 m n. m.,“ uzavrel.