Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V slovenských horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vysoké Tatry. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Posledné sneženie bolo v noci z nedele na pondelok.

Liptovský Mikuláš 8. marca (TASR) - Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby vyhlásilo dnes pre všetky horské oblasti na Slovensku mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci strediska Pavel Krajčí.

"Nebezpečenstvo je koncentrované hlavne do strmých svahov s južnou, juhovýchodnou a juhozápadnou orientáciou v stredných polohách v popoludňajších hodinách pri kladných teplotách vzduchu. Vo vysokých polohách by sa teplota vzduchu mala udržať pod bodom mrazu, čo sneh stabilizuje," upozornil lavínový špecialista.

Počasie v horských oblastiach ovplyvňuje nevýrazné frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou. Posledné sneženie bolo v noci z nedele na pondelok. Celkovo pripadlo od troch do 30 centimetrov snehu hlavne vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách. V stredných polohách sa teplota v utorok (8.3.) dostala nad bod mrazu a sneh sa tam premočil. Vo vysokých polohách a na tienistých svahoch si sneh zachoval prachový charakter.