Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Učitelia napísali list Junckerovi, informujú ho o zlých podmienkach

Na snímke zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov vpravo Vladimír Crmoman a vľavo Branislav Kočan počas protestného zhromaždenia učiteľov. Foto: TASR/Michal Svítok

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá.

Bratislava 2. februára (TASR) - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá od 25. januára vyhlásila časovo neobmedzený štrajk, sa listom obrátila na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibora Navracsicsa. Iniciatíva chce takýmto spôsobom oboznámiť zástupcov EÚ so situáciou v slovenskom školstve a o štrajku učiteľov.

Podľa ISU, nepriaznivé a neustále sa zhoršujúce podmienky vzdelávania vyústili v týchto dňoch až do ostrého neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorí žiadajú vládu, aby splnila ich požiadavky. "Vláda ani Ministerstvo školstva SR však ani v období štrajku na tieto požiadavky nereagujú, dokonca sa v niektorých školách vyskytli prípady zastrašovania učiteľov zo strany zriaďovateľov alebo riaditeľov škôl, čo považujeme za porušovanie ústavného práva na štrajk a za nedemokratické praktiky," uvádza v liste iniciatíva.

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá. Kým v pondelok (1.2.) ich bolo takmer 9300, dnes o 10.00 h ich bolo viac ako 8600. Počet zapojených škôl je približne na rovnakej úrovni ako v pondelok, a to 700. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000. rezort školstva dnes informoval, že zatvorených je 58 škôl.

Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.