Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNB a hlavné mesto Bratislava ukončili spor výmenou pozemkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

UNB predpokladá, že parkovisko, vrátane chodníkov a prístupových komunikácií, bude sprevádzkované v roku 2020.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) a hlavné mesto Bratislava si vymenili pozemky v hodnote viac ako 15 miliónov eur. Ukončili tak takmer 20-ročný spor. UNB získala pozemky na Antolskej ulici v Petržalke a mesto pozemky v zóne jazera Rohlík v bratislavskom Ružinove. Na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o tom vo štvrtok informovali zástupcovia oboch strán.

"UNB ako koncovú nemocnicu navštevujú pacienti z celého Slovenska, preto som rada, že toto majetkové vysporiadanie umožní okrem iného aj vybudovanie avizovaného bezplatného parkoviska, ktoré prispeje k zlepšeniu podmienok a zvýšeniu komfortu pacientov," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

UNB predpokladá, že parkovisko, vrátane chodníkov a prístupových komunikácií, bude sprevádzkované v roku 2020. Ako priblížila riaditeľka UNB Renáta Vandriaková, nové bezplatné parkovisko na ploche viac ako 6500 štvorcových metrov budú môcť využívať pacienti, návštevníci aj zamestnanci nemocnice. "Vo večerných hodinách budú toto parkovisko využívať aj obyvatelia Petržalky, ako aj návštevníci jazera Draždiak," komentovala. Pribudnúť má 199 parkovacích miest za sumu približne 1,6 milióna eur.

Zámena pozemkov sa uskutočnila tak, že pozemky v bratislavskej mestskej časti Ružinov, ktoré sa po ukončení vyše 20-ročného sporu o určenie vlastníctva, stali vlastníctvom Slovenskej republiky a sú v správe UNB, budú po zámene patriť Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava a pozemky v mestskej časti Petržalka, doteraz patriace Magistrátu, bude vlastniť SR a budú v správe UNB.

K zámene mohlo podľa MZ SR dôjsť potom, ako súd rozhodol o vlastníckom práve na pozemkoch v areáli nemocnice Ružinov v prospech Univerzitnej nemocnice Bratislava. Súdny spor sa ťahal mnoho rokov, ale súčasné vedenie UNB v spolupráci s MZ SR podľa vlastných slov zvolilo k procesu aktívnejší prístup a spoločne dotiahli proces do pozitívneho konca, tvrdí rezort zdravotníctva.

Vysporiadaním vlastníckych práv bude podľa neho UNB umožnené zlepšovať služby, ako aj samotnú zdravotnú starostlivosť, či už zamýšľaným vybudovaním parkoviska alebo dostavbou resp. nadstavbou nových priestorov. Vzťah k pozemkom je taktiež nutné preukázať pri stavebnom povolení na všetky rekonštrukcie. Tento stav v minulosti v podstate blokoval akékoľvek stavebné konanie, podotklo MZ.

Hlavnému mestu SR Bratislava zo zámennej zmluvy vyplýva povinnosť UNB doplatiť rozdielovú čiastku vo výške necelých 8100 eur. Zámenná zmluva je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.