Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

UNESCO podporí projekt SR na ochranu kultúrneho dedičstva Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na tvorbe programu sa podieľali aj samotní ukrajinskí občania, ktorí utiekli pred vojnou.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Ľudia násilne vysídlení z Ukrajiny, ktorí našli útočisko na Slovensku, budú mať príležitosť stretávať sa na špeciálnych podujatiach venovaných ich tradíciám a kultúrnemu dedičstvu. Poskytne im to projekt, ktorý vypracoval Ústav etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v súčinnosti s Ministerstvom kultúry (MK) SR. "Sumou 100.000 eur ho podporilo UNESCO," informoval rezort kultúry.

Cieľom programu je ochrana nehmotného kultúrneho dedičstva ukrajinských komunít žijúcich na Slovensku a zvýšenie všeobecného povedomia o dôležitej úlohe živého dedičstva v prostredí násilím presídlených komunít. Na tvorbe programu sa podieľali aj samotní ukrajinskí občania, ktorí utiekli pred vojnou.

"Výsledkom iniciatívy bude séria workshopov a oslavy tradičných sviatkov, ktoré budú zamerané na zdieľanie ukrajinského živého kultúrneho dedičstva. Špeciálna pozornosť bude venovaná ženám, deťom, staršej populácii a znevýhodneným skupinám," dodal rezort kultúry.

Projekt, ktorého trvanie sa odhaduje na 20 mesiacov, sa bude realizovať na celom Slovensku, väčšina aktivít však bude realizovaná v Bratislave, kde sídli majorita odídencov z Ukrajiny.