Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Únia miest riešila s rezortom vnútra bezpečnosť v mestách

Na snímke telová kamera, ktoré predstavili počas tlačovej konferencie Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy v Bratislave v utorok 2. mája 2023 Foto: TASR Pavel Neubauer

Samosprávne združenie informovalo rezort o aktuálnej zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v mestách a o naliehavej potrebe efektívnej spolupráce medzi štátnou a mestskou políciou.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Riešenie bezpečnosti v mestách a zlepšenie spolupráce i koordinácie medzi štátnou a mestskou políciou bolo hlavnou témou utorkového rokovania ministra vnútra (MV) SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), zástupcov Policajného zboru (PZ) a predstaviteľov Únie miest Slovenska (ÚMS).

Samosprávne združenie informovalo rezort o aktuálnej zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v mestách a o naliehavej potrebe efektívnej spolupráce medzi štátnou a mestskou políciou. "Rezort zástupcov ÚMS ubezpečil, že bude posilňovať technické riešenia pre zlepšenie bezpečnosti - napríklad kamerové systémy na železničných staniciach vo veľkých mestách, kde je situácia najhoršia," tlmočila výstupy z rokovania hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Obe strany sa podľa nej dohodli na pokračovaní diskusie o možnostiach finančnej podpory zo strany štátu.

Témou bola aj reforma verejnej správy. Prezident ÚMS Richard Rybníček vyjadril podporu predstave rezortu a štátnej polície na zefektívnenie policajnej siete na Slovensku, ktorá bude vychádzať z vytvorenia väčších organizačných celkov pokrývajúcich väčšie územie. "Potreba spájania obcí do väčších územných a ekonomických celkov je dlhodobo návrhom ÚMS v súvislosti s efektívnejším fungovaním samosprávy," dodala Piršelová.