Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTO: Títo športovci dali SR kov zo ZOH v ére samostatnosti

Na snímke slovenská olympijská medailistka v biatlone zo ZOH 2018 Anastasia Kuzminová pózuje s medailami počas tlačovej konferencie po jej návrate zo ZOH v Pjongčangu, 23. februára 2018 v Bratislave. Kuzminová získala tri medaily - zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km, striebornú medailu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km a striebornú medailu v stíhacích pretekoch žien na 10 km. Foto: TASR - Dano Veselský

Poďme sa pozrieť na to, ktorí naši športovci Slovensko obohatili cenným kovom zo zimných olympijských hier v ére samostatného Slovenska.

Bratislava 25. februára (Teraz.sk) - V nedeľu sa končia XXIII. zimné olympijské hry v juhokórejskom Pjongčangu, na ktorých svoje výkony predviedlo 56 slovenských reprezentantov v siedmich olympijských športoch. Najlepšie zo všetkých si počínala 33-ročná Anastasia Kuzminová, ale tešíme sa i z výkonov všetkých ostatných. Svoje výkony snáď budú zlepšovať a veríme, že o 4 roky sa viacerí zapíšu medzi tých, ktorí svojej krajine prinesú medailové potešenie. Poďte sa s nami pozrieť na naše doterajšie "medailové zlatíčka."

ZLATO:



Slovenská biatlonistka ruskej národnosti priniesla Anastasia Kuzminová nám priniesla najcennejší kov ak prvá, a to v roku 2010 z kanadského Vancouveru. Zároveň sa "nášmu slniečku" podarilo nazbierať nielen najviac zlatých medailí, ale tiež aj najviac medailí dokopy.

Vancouver, Kanada, Anastasia Kuzminová, rok 2010 - XXI. ZOH.
Biatlon, šprint 7,5 km


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová (na snímke v cieli) sa 13. februára 2010 stala olympijskou víťazkou. V šprinte na 7,5 km finišovala vo Whistleri úžasným spôsobom, od druhej Nemky Magdaleny Neunerovej ju delilo 1,5 sekundy a od bronzovej Francúzky Marie Dorinovej 10,9 sekundy.
Foto: TASR/AP


Na snímke slovenská olympijská reprezentantka Anastasia Kuzminová ukazuje na stupni víťazov zlatú medailu po triumfe v šprinte na 7,5 km trati v biatlone žien na ZOH 2010 vo Whistleri , 14. február 2010.
Foto: TASR - Martin Baumann


Soči, Rusko, Anastasia Kuzminová, rok 2014 - XXII. ZOH
Biatlon, šprint 7,5 km


Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na trati šprintu žien na 7,5 km na XXII. zimných olympijských hrách vo vytrvalostnom komplexe Laura v Červenej Poľane 9. februára 2014. Kuzminová zvíťazila a obhájila zlatú olympijskú medailu z Vancouveru.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová pózuje so zlatou medailou, ktorú si vybojovala v šprinte žien na 7,5 km počas XXII. zimných olympijských hier v Soči 10. februára 2014.
Foto: TASR - Michal Svítok


Pjongčchang, Južná Kórea, Anastasia Kuzminová, rok 2018 - XXII. ZOH
Biatlon, 12,5 s hromadným štartom


Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová drží slovenskú vlajku v cieli po zisku zlatej olympijskej medaily počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová si utiera po prevzatí zlatej olympijskej medaily, ktorú získala v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km na medailovom ceremoniáli počas XXIII. zimných olympijských hier 18. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR/Martin Baumann


STRIEBRO:



O vôbec prvý kov v ére Slovenskej samostatnosti sa zaslúžil dnes 36-ročný rodák zo Žiliny. Striebornú medailu si zaslúžil za vynikajúci výkon na snouborde.

Turín, Taliansko, Radoslav Židek, rok 2006 - XX. ZOH
snoubording, snoubordkros


Snoubordista Radoslav Židek vybojoval 16. februára 2006 na ZOH 2006 v Turíne striebornú medailu v snoubordkrose. Pre Slovensko je to prvý cenný kov zo zimných olympijských hier. Na snímke Radoslav Židek sa v cieli teší zo striebra
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Na archívnej snímke slovenský snoubordista Radoslav Židek sa teší zo striebornej medaily, ktorú vybojoval 16. februára 2006 na ZOH 2006 v Turíne v premiérovej disciplíne snoubordkros a pričinil sa tak o zisk historického kovu pre Slovensko na zimných olympiádach od roku 1993.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Vancouver, Kanada, Anastasia Kuzminová, rok 2010 - XXI. ZOH
Biatlon, stíhacie preteky 10 km


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas streľby v stíhacích pretekoch žien na 10 km na ZOH vo Whistleri 16. februára 2010.
Foto: TASR/AP


Zlatá medailistka Magdalena Neunerová (uprostred) z Nemecka, strieborná Slovenka Anastasia Kuzminová (vľavo) a bronzová Martie Laure Brunetová z Francúzska pózujú na stupni víťazov po stíhacích pretekoch žien na 10 km vo Whistleri na ZOH Vancouver 2010.
Foto: TASR/AP



Pjongčchang, Južná Kórea, Anastasia Kuzminová, rok 2018 - XXII. ZOH
Biatlon, stíhacie preteky 10 km


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová (v popredí) a nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová na trati v stíhacích pretekoch žien na 10 km počas XXIII. zimných olympijských hier 12. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová pózuje na pódiu so striebornou medailou, ktorú získala v pondeľňajších stíhacích pretekoch žien na 10 km počas slávnostného odovzdávania medailí na XXIII. zimných olympijských hier v utorok 13. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pjongčchang, Južná Kórea, Anastasia Kuzminová, rok 2018 - XXII. ZOH
Biatlon, vytrvalostné preteky 15 km


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová strieľa vo vytrvalostných pretekoch na 15 km počas XXIII. zimných olympijských hier 15. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová pózuje so striebornou medailou, ktorú získala vo vytrvalostných pretekoch na 15 km počas XXIII. zimných olympijských hier 16. februára 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.
Foto: TASR/Michal Svítok




BRONZ:



Dnes už 40-ročný rodák zo Štrby sa postaral o to, že do zbierky slovenských medailí zo ZOH nám pribudol aj nádherný bronz, ktorý zaobstaral v kanadskom Vancouveri v biatlone.

Vancouver, Kanada, Pavol Hurajt, rok 2010 - XXI. ZOH
Biatlon, 15 km s hromadným štartom


Na snímke slovenský biatlonista Pavol Hurajt sa teší zo zisku bronzovej medaily po pretekoch hromadného štartu mužov na 15 km na ZOH10 21. februára 2010 v kanadskom Whistleri.
Foto: TASR - Martin Baumann



Na archívnej snímke slovenský biatlonista Pavol Hurajt sa teší zo zisku bronzovej medaily na stupni víťazov pretekov na 15 km s hromadným štartom 21. februára 2010 vo Whistleri na XXI. ZOH vo Vancouveri.
Foto: TASR/Martin Baumann