Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Union ZP: V zdravotníctve sa vlani udialo aj veľa pozitívneho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Union ZP ocenila aj plánované veľké reformy ako napríklad optimalizáciu siete nemocníc či zavádzanie DRG systému ako platobného mechanizmu pre nemocnice.

Bratislava 6. januára (TASR) - V zdravotníctve sa vlani udialo aj veľa pozitívneho. Darilo sa napríklad dobiehať odloženú zdravotnú starostlivosť z čias pandémie ochorenia COVID-19. Výrazne sa tiež pohli ľady pri znižovaní investičného dlhu nemocníc. Pre TASR to zhodnotila súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP).

"V Union ZP sa snažíme nevnímať len negativitu a problémy slovenského zdravotníctva, ktoré majú častokrát korene už v predošlých obdobiach, ale chceme sa sústrediť na pozitívne iniciatívy a zmeny, ktoré sa zdarne realizovali alebo smerujú k implementácii," uviedla zdravotná poisťovňa v stanovisku pre TASR.

Poukázala na rekordne zvýšené výdavky na zdravotnú starostlivosť v minulom roku. "Je pravdou, že väčšina prostriedkov šla na pokrytie inflácie a mzdových nárokov najmä nemocničného personálu, ale veríme, že aj táto investícia pomôže k stabilizácii ľudských zdrojov v zdravotníctve," poznamenala. Privítala tiež otvorenie novej súkromnej nemocnice v Bratislave.

Union ZP ocenila aj plánované veľké reformy ako napríklad optimalizáciu siete nemocníc či zavádzanie DRG systému ako platobného mechanizmu pre nemocnice. "V príprave je niekoľko projektov financovaných z plánu obnovy, pričom významný objem finančných prostriedkov smeruje do Univerzitnej nemocnice Martin a Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici," doplnila.

V tomto roku bude zdravotníctvo podľa nej opäť čeliť výzvam ako financovanie sektora, nízka platba za poistencov štátu, nedostatok zdravotníkov či chýbajúca stabilná vízia zdravotníctva bez zbytočného politizovania.