Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vláda schválila Správu o používaní štátneho jazyka na území SR

Na snímke zľava minister hospodárstva SR Peter Žiga, ministerka vnútra SR Denisa Saková a minister financií SR Ladislav Kamenický (všetci SMER-SD) počas 195. schôdze vlády SR 12. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Správa o stave používania štátneho jazyka na území SR hodnotí aj úroveň používania slovenčiny na jednotlivých stupňoch škôl.

Bratislava 12. februára (TASR) – Počet nedostatkov v poskytovaní informácií o potravinách v štátnom jazyku poklesol takmer o dve tretiny, skoro o polovicu klesol i počet podnetov na nedodržanie informácií pre spotrebiteľov v štátnom jazyku. Konštatujú to autori piatej Správy o používaní štátneho jazyka na území SR, ktorá mapuje úroveň ovládania a používania slovenského spisovného jazyka vo viacerých oblastiach verejného života v období od októbra 2017 do konca septembra 2019. Správu v stredu schválila vláda.

Ministerstvo kultúry (MK) SR ako predkladateľ správy v dokumente cituje v prvom prípade údaje Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. "V hodnotenom období vykonala v oblasti dodržiavania povinnosti poskytovať informácie o potravinách a označovať ich v štátnom jazyku 1573 úradných kontrol, pričom zistila 3378 nedostatkov (pokles v porovnaní s predchádzajúcim obdobím takmer o 65 percent). Nedostatky sa týkali neúplného, nečitateľného a nesprávneho označovania potravín, ako aj klamlivého (zavádzajúceho) označenia potravín," uviedol rezort kultúry v materiáli. "Za porušenie povinností uložila ŠVPS v správnom konaní pokuty vo výške 2.950.590 eur," dodalo MK.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) prijala v sledovanom období celkovo 91 podnetov od občanov, ktoré sa týkali nedodržania povinnosti uvádzať informácie pre spotrebiteľa v štátnom jazyku. "Ide o takmer 45-percentný pokles počtu prijatých podnetov oproti predchádzajúcemu obdobiu hodnotenému od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2017," skonštatovali predkladatelia materiálu.

Podnety od občanov, týkajúce sa používania štátneho jazyka pri informáciách pre spotrebiteľov, prijíma aj samotný rezort kultúry. "MK SR prijalo od občanov v hodnotenom období 11 podnetov, z nich deväť bolo opodstatnených a dva podnety po ich preverení boli vyhodnotené ako neopodstatnené," uviedol rezort.

Monitoring používania spisovnej slovenčiny sa zameral aj na oblasť médií. Správa konkretizuje, že Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bolo v hodnotenom období doručených 19 sťažností a podnetov od občanov týkajúcich sa nesprístupnenia programov v štátnom jazyku a nepoužívania slovenského spisovného jazyka v rozhlasovom a televíznom vysielaní. "Občania sa sťažovali napríklad na nedodržiavanie správnej výslovnosti, na nesprávnu výslovnosť hlásky „ľ“, na používanie anglických názvov vysielaných programov či na používanie bohemizmov v programoch,“ informovali autori správy. "RVR posúdila 18 podnetov ako neopodstatnených. Jednu sťažnosť, ktorá sa týkala programu Ahoj Slovensko, v ktorom moderátor použil viacero nespisovných výrazov a nesprávne vetné konštrukcie, vyhodnotila ako opodstatnenú, pričom vysielateľovi uložil dozorný orgán finančnú pokutu vo výške 200 eur,“ dodalo MK v materiáli.

Správa o stave používania štátneho jazyka na území SR hodnotí aj úroveň používania slovenčiny na jednotlivých stupňoch škôl. Autori správy vychádzajú z činnosti Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI), ktorá v sledovanom období monitorovala používanie štátneho jazyka prostredníctvom 484 priamych pozorovaní v 155 materských školách, 86 základných školách, 14 gymnáziách a 80 stredných odborných školách, pričom išlo o školy s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským, slovenským a maďarským a ukrajinským. Na základe zistení ŠŠI autori správy konštatujú napríklad rôznu úroveň porozumenia slovenčiny v materských školách na jazykovo zmiešanom území, upozorňujú i na výraznú jazykovú bariéru a slabé komunikačné zručnosti u detí z marginalizovaných rómskych komunít.

Pri pozitívach sledovaného obdobia autori správy poukázali na zintenzívnenie vzdelávania zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy  v oblasti jazykovej kultúry. V porovnaní s predchádzajúcim dvojročným cyklom sa zvýšil nielen počet školení (z 94 na 159), ale aj počet ich absolventov (z 1944 na 4139). Školenia v oblasti používania spisovného jazyka absolvovalo 34 percent všetkých zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy.

MK od roku 2012 predkladá každé dva roky na rokovanie vlády správu o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. V nej informuje o úrovni ovládania a používania slovenského spisovného jazyka vo viacerých oblastiach verejného života (štátna správa, ochrana spotrebiteľa, školstvo, súdnictvo, mediálna sféra atď.), zachytáva trendy v oblasti jazykovej politiky, mapuje uskutočnenie opatrení na zlepšenie negatívnych javov v oblasti používania štátneho jazyka a navrhuje nové riešenia v súlade s medzinárodnou praxou.