Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Upratovačka ´sabotovala´priamy prenos z NR SR, omylom vypla svetlo

Ilustračné foto Foto: TASR

"Stalo sa, že sme museli robiť potme," spomína legenda Rádiožurnálu SRo Michal Tvarožek.

Bratislava 14. marca (TASR) - Rozhlasové živé vstupy z parlamentu neprebiehali vždy za takých technických podmienok ako dnes. Začiatkom 90. rokov nemal Slovenský rozhlas v Slovenskej národnej rade vlastnú vysielaciu miestnosť a redaktori pracovali zo stolíka na balkóne starej budovy. "Stalo sa, že sme museli robiť potme," spomína v rozhovore pre TASR legenda Rádiožurnálu SRo Michal Tvarožek.

Do roku 1989 sa podľa neho robilo len minimum živých vstupov. "Dobré ráno bolo prvé, ktoré začalo naživo vysielať. Po roku 1989 sa začali priame prenosy z Národnej rady. Vyzerali asi tak, že pod oknami starej Národnej rady stála veľká Avia, z nej išla hore do okna kopa drôtov a za tými oknami sme sedeli na balkóne my," hovorí.

"Stalo sa nám napríklad aj to, že Národná rada skončila, my sme ešte išli vysielať "zhrňovačku" do večerného žurnálu o šiestej hodine. Pani upratovačka si nás hore nevšimla, všetko zhasla a museli sme robiť potme," dodáva. Poslucháči však na informácie čakali a bolo treba ich odvysielať. "Napadlo mi, že sa tie texty dajú čítať pri zapnutom zapaľovači. Dlho ho ale neudržíte. Takže som po každých zhruba 30 sekundách musel škrtnúť znovu. V robote mi potom vynadali, že prečo musím pri vysielaní toľko fajčiť...," zasmial sa Tvarožek.

Na otázku, či sa na technické problémy pokúsili upozorniť poslucháčov, poznamenal, že niečo také asi do éteru aj povedali, podstatné je, že sa nakoniec živý vstup podaril.