Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Úrad vlády predstavil znenie úplne nového Zákona o štátnej službe

Igor Federič Foto: TASR

Nový Zákon o štátnej službe, ktorý má nahradiť doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Úrad vlády predstavil reformu štátnej služby. Do medzirezortného pripomienkového konania zaradil jej úrad nový Zákon o štátnej službe, ktorý má nahradiť doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009.

Úrad vlády (ÚV SR) zdôvodnil, že pre celkom nový zákon sa rozhodol kvôli tomu, že doterajší bol za svojej účinnosti novelizovaný už 21-krát. „No ani veľký počet noviel nedokázal odstrániť viaceré nedostatky tohto zákona,“ skonštatoval v predkladacej správe vedúci úradu Igor Federič.

Podľa toho je cieľom zabezpečiť reformu štátnej služby a eliminovať nedostatky a problémy identifikované Radou Európskej únie, zohľadniť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, Súdneho dvora EÚ, ako aj podnety viacerých orgánov štátnej správy.

V záujme skvalitnenia výkonu štátnej služby vláda navrhuje zriadenie Rady pre štátnu službu, ktorá by mala byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Základnou úlohou rady bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.

Úrad vlády deklaroval, že cieľom novej právnej úpravy je zabezpečiť vyššiu transparentnosť výberových konaní pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest. Vláda prichádza s novou koncepciou, v rámci ktorej sa upravujú aj nové druhy výberových konaní. Zavádza nový inštitút hromadného výberového konania, čo bude centralizovaný spôsob obsadzovania väčšieho počtu voľných štátnozamestnaneckých miest vhodných pre absolventov.

Štátna služba sa má skvalitniť prostredníctvom pravidelného služobného hodnotenia každého štátneho zamestnanca. Hodnotenie bude vykonávať jeho priamy vedúci. Nový zákon zavádza aj zásady vzdelávania štátnych zamestnancov, ktoré má byť systémové, flexibilné, hospodárne a účelné. Novým bude inštitút mentora, počas ktorého štátni zamestnanci absolvujú adaptačné vzdelávanie počas ich skúšobnej doby. Vláda si tým sľubuje vyššiu kvalitu vzdelávania štátnych zamestnancov.

Nový zákon zavádza viaceré nové právne inštitúty, ako napríklad prešetrenie výpovede a disciplinárna zodpovednosť štátneho zamestnanca. S ohľadom na elektronizáciu štátnej správy zákon zavádza centrálny informačný systém, prostredníctvom ktorého by jednotlivé služobné úrady mali získavať nástroje na automatizáciu personálnych procesov a tiež komplexnú personálnu databázu. Má to viesť k zvýšenej efektivite, stabilite a profesionalizácii služobných úradov.