Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Úrad zdravotníctva: Sinice môžu u detí vyvolať dýchacie problémy

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Prehltnutie väčšieho množstvo siníc môže zase vyvolať črevné problémy.

Bratislava 22. júla (TASR) - V prírodných kúpaliskách môže dôjsť k premnoženiu siníc. Tie dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Prehltnutie väčšieho množstvo siníc môže zase vyvolať črevné problémy, kŕče alebo nevoľnosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Zvýšený výskyt siníc zaznamenávame najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí a ich premnoženie znamená väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias. (...) Nie všetky sinice produkujú toxické a alergizujúce látky, riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe," priblížil.

Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria podľa Zuzany Valovičovej z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR vločky alebo zhluky kolónií. Tie sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše - vodného kvetu. Ten je najčastejšie zelenej či modrej farby. "Vodný kvet sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu," doplnila odborníčka.

Apeluje na ľudí, aby do takejto vody nevstupovali. "Nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch," povedala.

Odlíšiť sinice a riasy možno podľa úradu jednoduchým spôsobom. Ľuďom odporučil, aby do priesvitnej nádoby nabrali vodu a nechali ju na svetle postáť 15 až 20 minút. "Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy," vysvetlil.