Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Ústavný súd v kauze GP počká na výsledky rokovania NR SR

Jozef Čentéš Foto: TASR/Martin Baumann

Rokovanie Ústavného súdu SR neprinieslo vyriešenie patovej situácie v kauze voľby generálneho prokurátora.

Košice 1. mája (TASR) – Ani viac ako štvrťhodinové rokovanie pléna Ústavného súdu (ÚS) SR v utorok 30. apríla neprinieslo vyriešenie patovej situácie v kauze voľby generálneho prokurátora, v ktorej obaja účastníci konania – Jozef Čentéš a prezident SR Ivan Gašparovič vzniesli námietky predpojatosti proti dvanástim z trinástich sudcov ÚS.

„Predmetom rokovania boli viaceré alternatívy riešenia procesnej situácie, ktorá vznikla v dôsledku podávania námietok predpojatosti oboma účastníkmi konania. Na rokovaní neverejného zasadnutia pléna bolo predložených viacero alternatív možného postupu sformulovaných do návrhov dodatku k Rozvrhu práce Ústavného súdu Slovenskej republiky na obdobie 1. marca 2013 –28. februára 2014,“ informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

Dodala, že o ukončení rozpravy predsedníčka ÚS Ivetta Macejková rozhodla o odročení prerokúvania danej veci. „Predsedníčka neakceptovala procedurálny návrh viacerých sudcov na pristúpenie k hlasovaniu o predložených návrhoch dodatku k rozvrhu práce, a to z dôvodu prebiehajúcej rozpravy Národnej rady Slovenskej republiky o vládnom návrhu zákona o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky,“ doplnila Pančurová. Výsledok tejto rozpravy môže ovplyvniť zákonný rámec procesného postupu ústavného súdu a tým aj medze možných zmien rozvrhu práce, ktorý ako interná norma musí byť v súlade so zákonom.