Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

ÚS SR získal príspevok 3,5 mil. eur na elektronizáciu svojich služieb

Foto: TASR/František Iván

Dodala, že významným prínosom projektu pre občanov bude ich kvalitnejšie informovanie o činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Košice 21. septembra (TASR) - Kancelária Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky podpisom zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom financií Slovenskej republiky, ktoré je sprostredkovateľským orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS), získala prostriedky vo výške 3,5 milióna eur na realizáciu projektu Elektronizácia služieb Ústavného súdu Slovenskej republiky.

„Hlavným cieľom projektu je dosiahnutie rýchlejšieho priebehu konaní pred ÚS a väčšia dostupnosť informácií o konaní pre všetkých účastníkov konania, zníženie počtu prieťahov v konaniach fyzických a právnických osôb na súdoch Slovenskej republiky, čo by malo viesť k zníženiu sumy vyplácanej zo štátneho rozpočtu, ktorá bola ÚS priznaná ako primerané finančné zadosťučinenie za prieťahy v týchto konaniach,“ informovala TASR hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

Dodala, že významným prínosom projektu pre občanov bude ich kvalitnejšie informovanie o činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky. „Fyzickým a právnickým osobám ako navrhovateľom a sťažovateľom pred ÚS bude umožnené sledovať priebeh a stav činností, ktoré majú vzťah k ich podaniu a s ÚS právne záväzne elektronicky komunikovať,“ spresnila Pančurová. Poznamenala, že realizácia projektu, ktorý by mal byť ukončený 30. septembra 2014, je ďalším významným príspevkom nielen k informatizácii štátnej a verejnej správy, ale aj k rozšíreniu možnosti kontroly demokracie a ústavnosti v Slovenskej republike.