Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ústav pamäti národa vyhlásil súťaž na opravu svojho budúceho sídla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ÚPN dostal v roku 2021 do správy dve budovy na Krížnej ulici v Bratislave.

Bratislava 19. mája (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) vyhlásil architektonickú súťaž na rekonštrukciu svojho budúceho sídla. Revitalizáciou nevyužívaných budov vo vlastníctve štátu má vzniknúť priestor pre odbornú organizáciu, ktorá slúži ľuďom s otvorenou a príťažlivou prevádzkou múzea, knižnice aarchívu. TASR o tom informovali z ÚPN a Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý spolupracuje na príprave rekonštrukcie.

ÚPN dostal v roku 2021 do správy dve budovy na Krížnej ulici v Bratislave. "Hlavná budova je neobývateľná, vyžaduje si celkovú rekonštrukciu a dostavbu potrebnú na plnenie úloh ústavu. Výsledkom má byť multifunkčná budova, ktorej súčasťou budú múzeum, knižnica, archívne, kancelárske a výstavné priestory a kaviareň," spresnili z ústavu.

Ráta sa tiež s využitím zelených plôch, prislúchajúcich k budove, ako verejne prístupného parku, v ktorom budú môcť byť menšie verejné podujatia. "Architektonickú súťaž budú hodnotiť porotcovia zo Slovenskej a Českej republiky," uviedli z ÚPN. Záujemcovia môžu svoje návrhy do súťaže predložiť do 11. augusta. Zverejnenie výsledkov je podľa MIB plánované na konci septembra. Autori po súťaži dopracujú návrh do projektovej dokumentácie.

Ústav pamäti národa je verejnoprávna ustanovizeň, ktorá spravuje a sprístupňuje dokumenty po bývalých bezpečnostných zložkách, vykonáva osvetovú, dokumentačnú a vedeckú činnosť o období neslobody (1939 – 1989) a priznáva postavenie účastníka a veterána protikomunistického odboja.