Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

K. Kottrová: Najväčšia komunita kanadských Slovákov žije v Toronte

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Najväčší počet osôb slovenského pôvodu sa usadil v kanadských provinciách Ontario, Britská Kolumbia a Alberta.

Bratislava/Toronto 31. januára (TASR) - V Kanade žilo podľa sčítania obyvateľov v roku 2016 72.290 ľudí slovenského pôvodu. Z nich 18.460 uvádzalo slovenčinu ako materinský jazyk. Najväčšia komunita kanadských Slovákov žije v Toronte. Pre TASR to uviedla Kristína Kottrová z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v súvislosti so štátnou návštevou prezidentky Zuzany Čaputovej v Kanade.

Najväčší počet osôb slovenského pôvodu sa usadil v kanadských provinciách Ontario, Britská Kolumbia a Alberta. Veľká komunita Slovákov je podľa Kottrovej v Thunder Bay, Montreali, Vancouveri, Windsori, St. Catherines-Niagare, Hamiltone a Ottawe-Hull.

"Krajanská činnosť je veľmi roztrúsená. Rovnako ako v USA, aj tu funguje veľa tradičných slovenských spolkov a organizácií, kanadskí Slováci majú svoje farnosti, sedem aktívnych slovenských škôl a vzdelávacích centier," priblížila Kottrová.

Pokračuje, že v Kanade je viacero veľmi aktívnych folklórnych súborov. Slováci majú aj svoje noviny Kanadský Slovák a slovenskú televíznu reláciu Slovak Spectrum v Ottawe. Najstaršou a najvýznamnejšou slovenskou organizáciou v Kanade je podľa Kottrovej Kanadská Slovenská liga. Tá bola založená v roku 1932 po osamostatnení sa kanadských pobočiek Slovenskej ligy v Amerike.

"Veľmi aktívny je aj kultúrny spolok Kanadská základina pre umenie a divadlo či komunity okolo folklórnych súborov Vychodna Slovak Dancers z Toronta, Slávik - Slovenské folklórne združenie z Vancouveru či Domovina Dancers z Windsoru, ktorí minulý rok reprezentovali kanadských Slovákov na Podpolianskych folklórnych slávnostiach v Detve," poukázala Kottrová. Dodala, že tieto spolky Slovensko podporuje prostredníctvom ÚSŽZ.