Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Určili víťaza v súťaži návrhov administratívnej budovy úradu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jednotlivé súťažné návrhy budú začiatkom novembra vystavené v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Víťazným návrhom objektu novej administratívnej budovy Úradu vlády (ÚV) SR je architektonicko-urbanistické riešenie architektov Milana Kiačeka a Matúša Kiačeka. "Rozhodla o tom odborná porota, ktorá v súťaži hodnotila návrhy 50 súťažných kolektívov," informoval ÚV SR.

Jeho vedúci Michal Luciak pripomenul, že dôvodom na výstavbu novej administratívnej budovy je nedostatok kancelárskych priestorov, ktorý v súčasnosti úrad rieši umiestnením zamestnancov v komerčnom prenájme. "Opodstatnenosť investície odobril v lete 2022 aj Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý výstavbu novej budovy vyhodnotil z dlhodobého hľadiska ako najefektívnejšie riešenie," upozornil.

Víťazné architektonické riešenie vzišlo zo šestice návrhov, ktoré členovia odbornej poroty posunuli do 2. kola výberu, v ňom ich mohli predkladatelia rozpracovať podrobnejšie. Vybraný návrh presvedčil hodnotiteľov citlivosťou, s akou dotvára urbanizmus okolia a rešpektuje súčasne i krajinárske riešenie pamiatkovo chráneného areálu Lippayovej záhrady. "Výsledný návrh je výborným a vyváženým príkladom toho, ako môže byť nová architektúra zhmotnená v historickom prostredí a pritom byť neokázalou a vnímavou k svojmu okoliu," uvádza sa v hodnotení poroty.

Do víťazného návrhu ešte zapracujú odporúčania poroty a vyhlasovateľa súťaže. "Potom budú nasledovať jednotlivé projektové stupne, ktoré sú nevyhnutné pre realizáciu," dodal Luciak.

Jednotlivé súťažné návrhy budú začiatkom novembra vystavené v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Zámer výstavby novej administratívnej budovy verifikovaný ÚHP rátal s investíciou v hodnote takmer 46 miliónov eur.