Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Hygienici: Povolenie na prevádzku malo 166 umelých kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre vodnú nádrž Duchonka bolo pre zhoršenú biologickú kvalitu vody vydané odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Bratislava 28. júla (TASR) - Povolenie na prevádzku malo ku koncu 30. týždňa 166 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a 67 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča v lokalitách Zelená voda - Nové Mesto nad Váhom, vo vodnej nádrži Stará Myjava, vodnej nádrži Brezová pod Bradlom, Ružín - prítoky a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazarka Šaštín-Stráže.

Pre vodnú nádrž Duchonka bolo pre zhoršenú biologickú kvalitu vody vydané odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Zníženú priehľadnosť pri kontrolách zistili na jazere Krpáčovo, Nová Baňa - Tajch a na Lipovine - Bátovce. "Na lokalitách Lipovina - Bátovce a Nová Baňa - Tajch nebola dodržaná tiež odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba," ozrejmil ÚVZ. Ukazovateľ farba patrí podľa hygienikov medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a je vyšetrovaný nad rámec povinných platných ukazovateľov kvality vody na kúpanie.