Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Povolenie na prevádzku malo 170 umelých kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča vo vodných nádržiach Stará Myjava, Brezová pod Bradlom a Laborec Humenné.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Povolenie na prevádzku malo k 16. augustu 170 umelých kúpalísk. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na 11 prírodných kúpaliskách a 66 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Kúpanie sa pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča vo vodných nádržiach Stará Myjava, Brezová pod Bradlom a Laborec Humenné. Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodné plochy Gazárka Šaštín-Stráže a Štrkovisko Čaňa, kde sa sa premnožili cyanobaktérie a zistila sa nevyhovujúca biologická kvalita vody.

Neodporúča sa tiež kúpanie vo vodnej nádrži Ružín v okrese Gelnica. "Pri odbere vzoriek vôd vykonanom 14. augusta bola zaznamenaná znížená priehľadnosť a pozdĺž prítoku Hnilca a v blízkosti norných stien bola voda znečistená odpadom a prírodnými naplaveninami," ozrejmil úrad. Počas tohtoročnej kúpacej sezóny sa nemožno kúpať vo vodnej nádrži Ružiná z dôvodu jej napúšťania a vo vodnej nádrži Trenčín - Opatová z dôvodu vypustenia vody

Na jazere Krpáčovo, Nová Baňa - Tajch a na Lipovine - Bátovce sa zistila znížená priehľadnosť. Na lokalitách Lipovina - Bátovce, Nová Baňa - Tajch a Malé Leváre nebola dodržaná odporúčaná hodnota pre ukazovateľ farba. Na lokalitách Čunovo a Kuchajda zase pre ukazovateľ fosfor. "Všetky tri ukazovatele patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a voda je vhodná na kúpanie," dodal ÚVZ.