Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V boji proti škodcom vysadili takmer milión voskovaných sadeníc

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

V škôlkach ešte pred samotnou výsadbou do terénu, sadenice namáčajú do insekticídnych roztokov. Účinnou metódou je odstraňovanie pňov, na ktorých sa vyvíjajú larvy škodcu.

Banská Bystrica 7. augusta (TASR) – Tvrdoň smrekový či lykokazy rodu Hylastes – to všetko sú chrobáky, ktoré vážne ničia sadenice ihličnatých drevín a lesníkom spôsobujú výrazné škody. Tí preto nielen aplikujú overené metódy, ale tiež hľadajú stále nové spôsoby, ktorými sa snažia zachrániť mladé stromy pred škodcami.

Ako uviedol Radko Srnka, hovorca štátneho podniku Lesy SR, vážny až chronický škodca ihličnatých porastov je práve tvrdoň smrekový a to meria len 1-1,5 centimetra.

"V posledných štádiách dospievania vyhľadáva čerstvo vysadené ihličnaté dreviny, ktorými sa kŕmi do obdobia, kým úplne nedospeje. Tento čas, za ktorý jediný chrobák zlikviduje jednu a viac sadeníc, sa nazýva zrelostný žer. Chrobáky ho vykonávajú od polovice apríla až do konca septembra, pri priaznivej teplote aj v októbri," priblížil Srnka.

Podobné poškodenie zrelostným žerom na ihličnatých sadeniciach spôsobujú i lykokazy rodu Hylastes. Tie sa zameriavajú na koreňový kŕčok a korene sadenice. Malé chrobáky dosahujú veľkosť len 3,5-4,4 milimetra.

"Lesníci sa preto snažia do poškodzovaných oblastí vysádzať staršie a odolnejšie sadenice, dôsledne asanujú zvyšky po ťažbe. V škôlkach ešte pred samotnou výsadbou do terénu, sadenice namáčajú do insekticídnych roztokov. Účinnou metódou je odstraňovanie pňov, na ktorých sa vyvíjajú larvy škodcu a nová metóda voskovania ohrozenej časti kmienka sadeníc," zdôraznil Srnka.

Ako dodal, najúčinnejšou mechanickou ochranou sú lapacie kôrky. Pripravujú sa z čerstvo spíleného smreka. Lesníci ich kladú na zem do blízkosti sadeníc v apríli až do konca septembra. Do kôrky umiestňujú čerstvú vetvičku smreka alebo borovice, ktorá ju zatraktívni.

V boji so škodcami Lesy SR za posledné tri roky vysadili takmer milión voskovaných sadeníc a rozmiestnili viac ako 19.000 kôrok.