Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V chránených územiach dodržiavajte pravidlá, apelujú ochranári

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vo voľnej prírode od 3. stupňa ochrany, teda na území národných parkov, prírodných rezervácií či chránených areálov, je zakladanie ohňa mimo uzavretých stavieb zakázané.

Bratislava 5. mája (TASR) - V národných parkoch je ochrana prírody nadradená iným činnostiam. Pri návšteve národných parkov sa preto treba pohybovať iba po turisticky vyznačených chodníkoch a stanovať alebo zakladať oheň len na vyhradených miestach. Ochranári zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vyzývajú všetkých milovníkov prírody, aby sa najmä v chránených územiach správali zodpovedne a dodržiavali platnú legislatívu.  

Pravdepodobne aj kvôli nezodpovednému správaniu sa návštevníkov alebo lesných pracovníkov došlo vo štvrtok (3.5.) k požiaru na území Tatranského národného parku. Horel les na ploche približne 30 hektárov. "Na Slovensku je v súčasnosti približne 80.000 hektárov územia bezzásahového. Preto je veľká škoda každého jedného metra zničenej plochy," konštatuje generálny riaditeľ ŠOP Martin Lakanda.


Vo voľnej prírode od 3. stupňa ochrany, teda na území národných parkov, prírodných rezervácií či chránených areálov, je zakladanie ohňa mimo uzavretých stavieb zakázané. Rovnako je v tomto stupni ochrany zakázané stanovať a táboriť. Prespať sa však dá na špeciálne vyhradených miestach, o ktorých sa návštevníci dozvedia z informačných tabúľ alebo od štátnych ochranárov pre dané územie.

"Návštevníci by sa mali v prírode správať rovnako, ako sa správajú doma vo vlastnej obývačke," hovorí riaditeľ Tatranského národného parku Pavol Majko. Okrem toho pripomína, že v najstaršom národnom parku na Slovensku sú až do 14. júna vysokohorské chodníky uzavreté. Prístupné sú len celoročne otvorené chaty.