Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

V Katedrále svätého Víta,Václava a Vojtecha bude omša za obete streľby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ako priblížili z KBS, v sobotu na poludnie sa očakáva aj rozozvučanie zvonov na znak modlitby, ktorá spája ľudí aj v ťažkých chvíľach.

Bratislava 22. decembra (TASR) - V Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha na Pražskom hrade sa v sobotu (23. 12.) uskutoční bohoslužba za obete štvrtkovej (21. 12.) streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (UK) v Prahe. Konať sa bude o 11.00 h. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

Svätú omšu bude celebrovať pražský arcibiskup a predseda Českej biskupskej konferencie Mons. Jan Graubner. Bohoslužba je prístupná pre širokú verejnosť a katedrála bude otvorená pre všetkých, ktorí si chcú uctiť pamiatku obetí.

V sobotu o 15.00 h sa svätá omša bude konať aj v Katedrále Božského Spasiteľa v Ostrave. "Ostrava má veľmi silnú skúsenosť s podobnou tragickou udalosťou vo fakultnej nemocnici spred štyroch rokov," uviedol biskup Martin David s výzvou k spoločnej modlitbe za zosnulých aj pozostalých.

Pri svätej omši v sobotu o 8.00 h privíta a požehná betlehemské svetlo v Katedrále sv. Bartolomeja plzenský biskup Tomáš Holub. V modlitbe bude spomínať aj na všetky obete, zranených a ich blízkych. Na záver sa Holub pomodlí na pamätnom mieste plzenského cherubína. O 12.00 h sa rozozvučia zvony vo vežiach kostolov Plzenskej diecézy.

Ako priblížili z KBS, v sobotu na poludnie sa očakáva aj rozozvučanie zvonov na znak modlitby, ktorá spája ľudí aj v ťažkých chvíľach.

V Česku bude v sobotu vyhlásený štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby, ktorá sa odohrala vo štvrtok na UK v Prahe. Tragédia si vyžiadala 15 mŕtvych vrátane strelca a 25 zranených ľudí.