Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

V opozícii sa vraj črtá dohoda na obsadení kontrolných orgánov

Foto: TASR/Martin Baumann

Napriek náznakom dohody však ešte nie je nič isté. Kandidátov na posty je totiž viac ako funkcií samotných.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Dohoda opozície na obsadení postov v kontrolných orgánoch, ktoré jej dal k dispozícii vládny Smer-SD, zatiaľ nie je.

Črtá sa však údajne najmä pri funkcii šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorým by sa mohol stať nominant SaS Kamil Krnáč, a pri jednom z troch členov novovznikajúcej Fiškálnej rady, ktorým by mohol byť Ľudovít Ódor.

Napriek náznakom dohody však ešte nie je nič isté. Kandidátov na posty je totiž viac ako funkcií samotných. Opozícia sa má dohodnúť na šéfovi NKÚ a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), viceguvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) či členovi Fiškálnej rady.

Viceguvernéra NBS by chcela nominovať SDKÚ-DS aj KDH. V súvislosti s SDKÚ-DS sa spomína Ján Tóth, ktorý bol hlavným ekonómom a šéfom Inštitútu finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií (MF) SR pod vedením Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). KDH by vraj chcelo tento post obsadiť svojim exposlancom Antonom Marcinčinom, ktorý v minulosti pôsobil ako ekonóm Svetovej banky na Slovensku.

Šéfom ÚVO by sa mal stať odborník, ktorého meno ešte nie je známe. V prípade člena Fiškálnej rady sa najčastejšie hovorí o Ódorovi. Hoci v opozícii k nemu prevláda pozitívny postoj, niektorí opoziční predstavitelia majú výhrady. Prekáža im napríklad to, že bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) radil aj Smeru-SD.

O šéfa NKÚ má záujem okrem SaS aj KDH, ktoré má svoj návrh aj na viceguvernéra NBS. Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ dnes nepovedal, ktorý post je pre jeho stranu dôležitejší. "Každý z tých postov má svoju váhu," uviedol s tým, že KDH má záujem o dohodu. Zároveň pripomenul, že strana chcela šéfa NKÚ už v minulom volebnom období.

V tom súčasnom sa v súvislosti s KDH a jeho kandidátmi hovorí o bývalom šéfovi Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petrovi Machovi alebo expodpredsedovi NKÚ Emilovi Kočišovi. Figeľ je presvedčený, že pôsobenie opozičných nominantov v tomto úrade je najmä v čase vlády jednej strany dôležité.

Líder SaS Richard Sulík označil za jedného z horúcich kandidátov na post šéfa NKÚ exposlanca svojej strany Krnáča. Predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník dnes povedal, že je to jeden z kandidátov, o ktorých sa bude seriózne rozprávať. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti považujú Krnáčovu nomináciu podľa šéfa klubu Jozefa Viskupiča za kvalitnú a zaujímavú, zdôrazňujú však, že "rozhodnutie o tomto poste závisí od celkovej dohody opozičných strán". V hre o rôzne posty, na ktorých sa má opozícia dohodnúť, sú aj mená od obyčajných.

Predseda klubu Most-Híd László Solymos nevylúčil, že aj bugárovci prídu na rokovanie o šéfovi NKÚ s vlastným návrhom. "

Necháme si na rokovanie, s čím prídeme," povedal s tým, že každá strana zrejme príde so svojimi návrhmi na rôzne pozície. Zároveň však zdôraznil, že Most-Híd sa chce dohodnúť. "Budeme sa snažiť o dohodu," vyhlásil. Záujem o dohodu deklarujú všetky opozičné strany. Rokovať by mali ešte pred nadchádzajúcou parlamentnou schôdzou, ktorá začína 2. mája. "Neviem, kedy bude stretnutie, ale určite v krátkej dobe. Predpokladám, že ešte pred začiatkom schôdze," avizoval Sulík.