Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V roku 2022 dosiahli výdavky na výskum podiel na HDP vo výške 0,98 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Je potrebné posilňovať účasť SR v komunitárnych programoch EÚ v záujme zvýšenia participácie slovenských inštitúcií a posilnenia čerpania finančných prostriedkov, poukázalo ministerstvo školstva.

Bratislava 18. januára (TASR) - V roku 2022 dosiahli celkové výdavky na výskum a vývoj podiel na HDP vo výške 0,98 percenta. Predstavuje to zvýšenie oproti predchádzajúcemu roku o 0,03 percentuálneho bodu. Vyplýva to zo Správy o stave výskumu a vývoja v SR a jeho porovnanie so zahraničím za rok 2022, ktorú vláda zobrala na vedomie.

"Systém slovenskej vedy a techniky disponuje využiteľným potenciálom funkčných schém podpory výskumu a vývoja, avšak pre ich využitie v plnej miere je potrebné posilniť ich financovanie," uviedlo ministerstvo školstva v materiáli. Zvýšenie miery financovania existujúcich schém by podľa neho umožnilo taktiež zvýšiť mieru zapojenia podnikateľského sektora do financovania výskumu a vývoja a priame uplatnenie výsledkov v praxi.

Rezort skonštatoval, že vyššia účasť podnikateľského sektora v spolupráci s akademickým sektorom vytvorí vhodné podmienky na rozvoj mladých vedeckých pracovníkov s víziou ich ďalšieho profesijného rastu v prostredí špičkového výskumu a vývoja.

"Je potrebné posilňovať účasť SR v komunitárnych programoch EÚ v záujme zvýšenia participácie slovenských inštitúcií a posilnenia čerpania finančných prostriedkov," poukázalo ministerstvo školstva. Doplnilo, že preto je nevyhnutné pripraviť vhodné prostredie s proaktívnym pôsobením národných podporných štruktúr a vyššou mierou koordinácie aktivít zo strany jednotlivých kompetentných orgánov.

Prispieť k tomu môže podľa rezortu systematická práca so špičkovými odborníkmi s praxou zo zahraničia. Tí v prípade návratu na Slovensko dokážu priniesť nové výskumné riešenia a kontakty využiteľné v podobe vyššieho čerpania prostriedkov z európskych zdrojov a zo štrukturálnych fondov.