Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

V situácii, v akej sme boli my, sa ťažko robí, tvrdí Miroslav Pollák

Miroslav Pollák Foto: TASR

Miroslav Pollák bol vo funkcii splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity od júla 2010. Bol v poradí piatym, no aj prvým nerómskym splnomocnencom, ktorý mal za úlohu pracovať na integrácii Rómov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Je veľmi ťažké vykonávať takúto funkciu, keď nemáte veľké politické krytie a nie ste kľúčový straník.

Aj to sú slová Miroslava Polláka, ktorý dnešným dňom končí vo funkcii splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Teraz je zvedavý, ako si na tomto poste poradí jeho nástupca a menovec - Peter Pollák.

Pri krátkom hodnotení svojho funkčného obdobia považuje Pollák za najväčšie pozitíva to, že sa podarilo prijať akčné plány a Stratégiu integrácie Rómov do majoritnej spoločnosti do roku 2020. "Je to jeden z najoceňovanejších materiálov na európskej scéne," dodal Pollák.

Medzi úspešné projekty v jeho 26 mesačnom pôsobení v úrade zaraďuje aj naštartovanie spolupráce s mnohými mimovládnymi organizáciami a samosprávami. "Aj vďaka spolupráci a dobrej komunikácii so samosprávami sa podarilo uhasiť ohniská napätia na viacerých miestach – Svodín, Pezinok, či Svidník," povedal pre TASR Pollák.

Na druhej strane priznal, že časť plánov sa nedotiahla do konca, napríklad akčné plány finančnej a sociálnej inklúzie. Tvrdí ale, že je to logickým vyústením fungovania a prístupu k jeho úradu po páde vlády Ivety Radičovej. "Bolo to akési čakanie na to čo bude, celý úrad sme tu žili ako siroty a v takej situácii sa naozaj ťažko robí," uviedol Pollák. Vyjadril sa, žeby bol rád, keby sa v rozbehnutých plánoch pokračovalo.

Rozpaky však v ňom vyvoláva rétorika jeho nástupcu, v ktorej sa podľa Polláka pristupuje k občanovi ako k podozrivému z nedodržiavania zákonov. "Znepokojuje ma to, že subjektívne hodnotenia, kritéria a normy sa stávajú oporou systémových zmien," priznal Pollák.

Aj po odchode z funkcie splnomocnenca sa chce aj naďalej venovať problematike integrácie Rómov. Na otázku TASR, či sa plánuje vrátiť do tretieho sektora Pollák odpovedal, že je to možné, nevylúčil však ani pôsobenie v štátnej či samosprávnej organizácii. "Dnes vznikajú v tejto oblasti často partnerstvá samosprávnych, štátnych a mimovládnych organizácií, nepovažujem preto za dôležité, odkiaľ budem môcť do riešenia tejto problematiky vstúpiť."

Miroslav Pollák bol vo funkcii splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity od júla 2010. Bol v poradí piatym, no zároveň aj prvým nerómskym splnomocnencom, ktorý mal za úlohu pracovať na integrácii Rómov. Jeho nástupcom bude od pondelka 1. októbra poslanec NR SR Peter Pollák (OĽaNO). Ten má 15. októbra predstaviť súbor opatrení, ktoré majú riešiť rómsku otázku v slovenskej spoločnosti.