Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Tatrách hlásia prvý stupeň lavínového ohrozenia

Vysoké Tatry, archívna snímka. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Na slnkom osvietených tatranských sektoroch bude v teplotnom vrchole dňa dochádzať k vytváraniu nových nátrží až pádu stredne veľkých lavín samovoľne.

Liptovský Hrádok 15. apríla (TASR) – Vo všetkých Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre už vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke lavínové nebezpečenstvo nehrozí. TASR informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Na slnkom osvietených tatranských sektoroch bude v teplotnom vrchole dňa dochádzať k vytváraniu nových nátrží až pádu stredne veľkých lavín samovoľne. "V najvyšších polohách Tatier môžu byť v niektorých terénnych útvaroch nafúkané vankúše, ktoré sa môžu pod veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. Prevažne však v tienistých svahoch," upozornil Žiak.

Ráno bolo na horách jasno. Oteplilo sa, teploty sa pohybovali od troch do dvanástich stupňov Celzia. Fúkal prevažne čerstvý juhozápadný vietor rýchlosťou do osem metrov za sekundu.

Povrch snehovej pokrývky je podľa Žiaka rôznorodý. "Vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu. Sneh je zrána premrznutý, počas dňa kašovatie a nie je nosný, ale veľmi brodivý. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti na orientácii nachádza nad hranicou 1000 metrov nad morom, v najvyšších polohách Tatier má aj zrána nosný charakter, prevažne vo forme kôry," dodal Žiak.