Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V utorok podvečer najviac sneží v Žilinskom kraji a na východe krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Meteorológovia uvádzajú, že v Oravskom Veselom a Hornom Vadičove intenzita sneženia presahuje takmer 3 mm/h.

Bratislava 15. januára (TASR) – V utorok po 17. h najviac sneží v Žilinskom kraji, na severe Banskobystrického kraja a na východe krajiny, kde intenzita sneženia presahuje 1 mm/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

Meteorológovia uvádzajú, že v Oravskom Veselom a Hornom Vadičove intenzita sneženia presahuje takmer 3 mm/h.

"Predovšetkým v Žilinskom kraji a na hornom Spiši bude sneženie pretrvávať až do zajtrajšieho poludnia, opäť tak treba očakávať výraznejšiu snehovú nádielku," uviedol SHMÚ. Najmä na severe krajiny naďalej platia výstrahy pred snežením a vetrom na horách. Výstraha druhého stupňa pred snežením platí do stredy 16. januára pre okresy Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad, informuje o SHMÚ na svojom webe.

V niektorých okresoch Prešovského a Žilinského kraja sa očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 – 70 cm nového snehu, v niektorých miestach až 80 cm. "Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre dopravu a pohyb osôb," uvádza SHMÚ. Meteorológovia varujú aj pred tvorbou a výskytom snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa v tejto súvislosti platí do stredy pre niektoré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja.

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách je vyhlásená do stredy v okresoch Dolný Kubín, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, platí do stredy pre viaceré okresy v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji.

SHMÚ varuje aj pred tvorbou a výskytom poľadovice, najmä v okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja.

Mimoriadna situácia je vo všetkých obciach okresov Námestovo,Čadca a K. N. Mesto


Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili v utorok okresné úrady v Námestove, Čadci, Kysuckom Novom Meste a platí vo všetkých obciach týchto okresov. TASR o tom v pondelok informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Doplnil, že v okrese Námestovo ide o 24 obcí, v okrese Čadca o 23 a v okrese Kysucké Nové Mesto o 14 obcí. V okrese Žilina je mimoriadna situácia v štyroch obciach, v okrese Dolný Kubín v troch, v okrese Martin tiež v troch a v okrese Ružomberok v jednej obci.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu sa splnili predpovede o výdatnosti sneženia. "Situácia je zlá najmä v severnej časti Žilinského kraja. Pravdepodobne nasneží tých 30 centimetrov. Je to plošnejšie ako na začiatku roka, na väčšej ploche napadlo viac snehu," uviedol Hollý.