Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V zahraničných misiách pomáhalo v roku 2023 takmer 500 zástupcov SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Marek Eštok dodal, že na tieto činnosti SR vlani vynaložila viac ako 49 miliónov eur.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovenská republika sa vlani zúčastnila na 16 zahraničných misiách, operáciách a ďalších aktivitách medzinárodného krízového manažmentu, v rámci ktorých pôsobilo 460 príslušníkov Ozbrojených síl SR, Policajného zboru a civilných expertov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo v Správe o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2023, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie.

"V rámci medzinárodného krízového manažmentu pôsobilo minulý rok v mierových alebo vojenských misiách v zahraničí 430 príslušníkov našich ozbrojených síl, 29 členov Policajného zboru a taktiež jeden civilný expert, ktorý bol súčasťou misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Slovensko týmto spôsobom pomáha iným krajinám predovšetkým udržiavať mier, predchádzať krízam, konfliktom a iným bezpečnostným hrozbám, a to priamo v oblastiach východnej Európy, na západnom Balkáne, Blízkom východe, ale tiež v Afrike a Stredozemnom mori," priblížil štátny tajomník rezortu diplomacie Marek Eštok. Dodal, že na tieto činnosti SR vlani vynaložila viac ako 49 miliónov eur.

Eštok podotkol, že účasťou v zahraničných misiách a operáciách napĺňa Slovenská republika svoje záväzky vyplývajúce z jej členstva v medzinárodných organizáciách. "Slovensko sa aktívne podieľa na zvyšovaní bezpečnosti a stability euroatlantického priestoru prostredníctvom účasti vo významných aktivitách Európskej únie, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Organizácie Spojených národov (OSN) a Severoatlantickej aliancie (NATO)," dodal.