Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Na Vianociach majú Slováci radi čas s rodinou a atmosféru

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako primárne náboženský sviatok vníma Vianoce 35 percent ľudí.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Väčšina obyvateľov na Slovensku vníma Vianoce ako náboženský sviatok. Najviac ľudí (77 percent) sa počas sviatkov teší na príjemný čas strávený v kruhu rodiny. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight.

Ako primárne náboženský sviatok vníma Vianoce 35 percent ľudí. Naopak, ako kultúrno-spoločenský sviatok ich vníma približne 29 percent populácie. Názorovo niekde medzi je zvyšná tretina obyvateľstva (34 percent), pre ktorú sú vo Vianociach obsiahnuté rovnocenne oba aspekty - náboženský aj kultúrno-spoločenský.

Okrem času s rodinou majú ľudia na sviatkoch radi atmosféru (64 percent), ktorá zahrňuje vianočné ozdoby, piesne, filmy alebo sviatočný televízny program. Naopak, väčšine opýtaných na sviatkoch najviac prekáža preplnenosť obchodov a komercializácia Vianoc. Nemajú tiež radi finančnú náročnosť sviatkov ako takých.

Stromček bude svietiť takmer v 90 percentách slovenských domácností. Návštevy počas sviatočných dní plánuje 83 percent populácie a zúčastniť sa na bohoslužbách 47 percent populácie. Koledovať sa chystá 13 percent obyvateľov Slovenska.