Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pätica zahraničných akadémií vied vyjadrila podporu SAV

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Podporu SAV vyjadrili predsedovia akadémií vied Vyšehradskej štvorky, ku ktorým sa pripojila rakúska i slovinská inštitúcia.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Päť predsedov zahraničných akadémií vied podporuje Slovenskú akadémiu vied (SAV) v súčasnej situácii, v ktorej sa nachádza. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Podporu SAV vyjadrili predsedovia akadémií vied Vyšehradskej štvorky, ku ktorým sa pripojila rakúska i slovinská inštitúcia. "Zahraničné akadémie vied jednotne apelujú na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, aby SAV urýchlene zapísalo do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI) s účinkom od 1. júla, tak ako to ukladá zákon," uviedla Hucáková.

Česká, poľská, maďarská, slovinská a rakúska akadémia vied zároveň vyjadrujú vážnu obavu, že právne vákuum, do ktorého sa akadémia dostala, zásadne ohrozuje jej fungovanie, ekonomickú stabilitu, a najmä výskum samotných vedcov.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) odpovedala na list týkajúci sa podpory SAV od zahraničných akadémií obratom po jeho doručení do kancelárie. "Ocenila záujem o transformáciu a vyjadrila rešpekt nad ich podporou SAV. Uviedla tiež, že ministerstvo plne súhlasí s názorom, že transformácia by mala byť vykonaná v súlade so zákonom 243/2017," uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. NR SR už schválila novelu zákona o SAV, ktorá však nenadobudla účinnosť. "Po opätovnom prerokovaní v NR SR očakávame, že bude cesta transformácie SAV v súlade so zákonom 243/2017 opätovne potvrdená," vyjadril sa rezort školstva. Ako ďalej uviedlo ministerstvo, SAV sa už v súčasnosti môže podľa uvedeného zákona registrovať, keďže zákon je platný, a SAV túto možnosť ešte nevyužila. Lubyová taktiež predsedníčku Akadémie vied ČR poprosila, aby túto informáciu tlmočila aj ďalším zainteresovaným akadémiám vied.

Okolo 600 vedcov prišlo v piatok v Bratislave a v Košiciach vyjadriť podporu SAV počas protestných zhromaždení. Dôvodom podľa organizátorov "je kritický stav pre nečinnosť ministerstva školstva pri zápise organizácií SAV do registra VVI".

"Protest sme zorganizovali preto, lebo MŠVVaŠ SR nekoná podľa zákona. Podľa neho malo od 1. júla zapísať do registra VVI všetky naše organizácie. Ministerstvo si vymýšľa dôvody, prečo to neurobilo. Na základe týchto prieťahov sú už mesiac naše ústavy paralyzované," poznamenal pre TASR Fedor Gömöry, hovorca iniciatívy Veda chce žiť, ktorá protestné zhromaždenie zorganizovala. Požiadavkou vedcov je, aby urýchlene prebehol zápis VVI do registra. "Pokiaľ to do 8. augusta nebude, zorganizujeme ďalší protest. Nebude však už v areáli SAV," dodal Gömöry.  

Podľa MŠVVaŠ SR vymáhanie registrácie nátlakovými akciami v rozpore so zákonom nikomu nepomôže, môže byť vnímané ako politizácia alebo snaha o netransparentnú privatizáciu majetku štátu.