Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Veľvyslanec SRN na nástupnej audiencii u I. Gašparoviča

Bratislava 3. septembra (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič prijal dnes na nástupnej audiencii mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Spolkovej republiky Nemecko Michaela Georga Schmunka. Informuje o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta (KP) SR.

Prezident na stretnutí vyzdvihol vynikajúcu úroveň slovensko-nemeckých vzťahov, intenzívnu politickú a ekonomickú spoluprácu a európske partnerstvo. "Nemecko a Slovensko zdieľajú rovnaké hodnoty a k viacerým otázkam vývoja v EÚ majú rovnaký prístup. Pre SR je rovnako ako pre Nemecko dôležitý princíp zodpovednosti, ktorým sa vo svojej ekonomickej politike riadi a ktorý očakáva aj od krajín, ktorým prejavuje solidaritu," uvádza KP SR.

Posilnenie slovensko-nemeckých vzťahov bolo podľa prezidenta v priebehu uplynulých rokov potvrdené aj mnohými bilaterálnymi kontaktmi na najvyššej úrovni. "Oceňujeme vynikajúcu vzájomnú hospodársku spoluprácu. Nemecko tradične patrí medzi našich najdôležitejších ekonomických partnerov. Zastáva prvé miesto v zahraničnom obchode SR od roku 1998 s impozantným objemom 23 miliárd eur za rok 2012," zhodnotil spoluprácu Ivan Gašparovič.

"Pre nás má Slovenská republika až taký nadproporcionálny význam. Veľmi si ceníme vašu krajinu, ktorá v politických a hospodárskych otázkach stojí blízko pri nás," uviedol na začiatku stretnutia veľvyslanec Michael Schmunk. "Slovenská republika ako súčasť Vyšehradskej štvorky je pre Nemecko ešte dôležitejší hospodársky partner ako Francúzsko," zdôraznil nemecký diplomat.

Nemecko sa podľa KP SR na celkovom slovenskom vývoze v období od januára do mája 2013 podieľa 21,17 % a na dovoze 16,26 %. Najdôležitejšími položkami slovenského exportu a importu sú cestné vozidlá, výrobky elektrotechnického priemyslu a stroje. Nemecko je tretí najvýznamnejší zahraničný investor v SR. Pôsobí u nás viac ako 500 nemeckých spoločností, ktoré zamestnávajú 90.000 ľudí. Nemecké investície v ostatných rokoch smerovali najmä do oblasti automobilového, elektrotechnického, strojárskeho priemyslu, energetiky a finančného sektora. Nemecký diplomat konštatoval, že jeho krajina sa nachádza "vo fáze relatívneho ekonomického posilnenia". Ubezpečil prezidenta SR, že Nemecko chce aj naďalej s rešpektom a dôverou spolupracovať so svojimi menšími partnermi.

Hlava štátu sa s novovymenovaným veľvyslancom rozprávala aj o situácii na západnom Balkáne, o vzťahoch medzi Belehradom a Prištinou, o integračných snahách Ukrajiny pred jesenným samitom EÚ vo Vilniuse, ako aj o situácii na Blízkom východe.