Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Vláda chce v stredu zareagovať na hraničné kontroly susedných štátov

Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas príhovoru na konferencii " Bližšie k občanom" v priestoroch hotela Bôrik 3. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vládny kabinet by mal uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici medzi Slovenskom a Českom.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Vláda chce v stredu zareagovať na kontroly, ktoré na slovenských hraniciach zaviedli Česko, Poľsko a Rakúsko. Avizoval to premiér Ľudovít Ódor. Nelegálna migrácia podľa neho potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach.

Vládny kabinet by mal uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici medzi Slovenskom a Českom. Nové znenie by malo priniesť zjednodušenie schvaľovacieho procesu a sprístupnenie aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele.

Ministerstvo financií pripravilo na rokovanie nariadenie, ktorým sa ustanovuje hodnota investície a koncesie. Limit ekonomického hodnotenia investičných projektov rezortu by sa podľa neho od budúceho roka mal zjednotiť na 10 miliónov eur.

Ministri sa zároveň majú zaoberať informatívnym materiálom z dielne rezortu obrany. Ten chce financie z fondu USA využiť na nákup 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov, čo je približne 16,23 milióna eur.

Agrorezort predložil na rokovanie vlády aj informáciu o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných. Stavy ošípaných boli v SR k 31. augustu na úrovni 439.173 kusov. Taktiež nebol potvrdený žiadny ďalší pozitívny prípad u domácich ošípaných, vlani ich zaznamenali päť.