Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gajdoš potrebuje viac času na rozhodnutie o modernizácií letectva

Na snímke minister obrany Peter Gajdoš Foto: TASR - Michal Svítok

Minister obrany dnes ráno pred novinármi odmietol medializovanú informáciu o nákupe nových lietadiel z Ruska. Potvrdil však, že ponuka na ruské migy prišla na ministerstvo obrany.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) informoval kolegov vo vláde o svojom postupe pri modernizácii nadzvukového letectva. Podľa viacerých ministrov dnes požiadal o viac času pre definitívne rozhodnutie. To by mu mala vláda odobriť, dnes žiadne uznesenie v tejto veci neprijala.

Gajdoš po zasadnutí vlády medzi novinárov neprišiel. Ráno na tlačovej konferencii uviedol, že jeho ministerstvo hľadá proeurópske a proatlantické riešenie tejto otázky. Odmietol medializovanú informáciu o nákupe nových lietadiel z Ruska, potvrdil však, že ponuka na ruské migy prišla na ministerstvo obrany.

„Informoval nás, že v zásade nejde o zmenu nejakej orientácie na niektorú konkrétnu výrobu, ale ide len o posunutie termínu. To je celé,“ priblížil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Žiga si nemyslí, že odklad rozhodnutia dotlačí Slovensko k predĺženiu súčasnej abonentnej zmluvy na prevádzku dosluhujúcich stíhačiek MiG-29. „Nemyslím si to, je za to zodpovedný minister obrany a ja si myslím, že vie čo robí a má nejaké technické možnosti, má nejaké finančné možnosti, takže asi ide podľa toho,“ doplnil.

Gajdoša vlani zaviazala vláda, aby prijal rozhodnutie do konca septembra 2017. „V tom dokumente, ktorý predložím vláde SR, ktorým ma zaviazala uznesením číslo 440 z minulého roku zo septembra, bude jednoznačne definované, akým spôsobom a metódou pôjdeme transparentne zabezpečovať obstarávanie nadzvukových lietadiel,“ vysvetlil pri príchode na vládu.

„Z toho, čo hovoril minister obrany, som pochopila, že nič zásadné sa nemení, že potrebuje len viac času. Viac času potrebuje, pretože má viac ponúk, ktoré potrebuje vyhodnotiť,“ vysvetlila k tejto téme ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Žitňanská odmietla, že by došlo ku koaličnému sporu medzi Mostom-Híd a SNS v súvislosti s tým, že štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Odrejcsák (nominant Mosta-Híd) kritizoval rozhodnutie oddialiť nákup nových stíhačiek. Odklad totiž podľa neho znamená predĺženie zmluvy s Ruskom ohľadom Migov-29, s čím sa ako odborník nevie stotožniť. „Podľa mojej mienky nie je veľký priestor na spor,“ povedala k tomu Žitňanská. To potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Úprimne sa priznám, že je to tak strašne nafúknutá téma, to podľa mňa vôbec nie je tak,“ vyjadril sa Kaliňák. „Jednoznačne to smerujeme k modernizácii letectva, nie je to ale jednoduché, neurobilo sa to za posledných desať rokov, neurobí sa to za mesiac. Myslím si, že pred nami je riešenie, ktoré bude spĺňať všetky kritériá dnešných kritikov, o tom som presvedčený,“ doložil.

Ministerstvo obrany dnes deklarovalo, že nepripúšťa iné ako proeurópske a proatlantické riešenie budúcnosti nadzvukového letectva. Nepočíta s nákupom nových stíhacích lietadiel MiG a odmietlo mediálne informácie, že sa črtá nová koaličná kríza.

„Ak vláda rozhodne a ministerstvo financií vyčlení požadované a nevyhnutné zdroje na všetky projekty hneď, my sme ihneď po dokončení už rozbehnutých rokovaní o cene a servise, pripravení predložiť vláde zmluvné dokumenty, v zmysle jej uznesenia. A tak vyriešiť budúcnosť nadzvukového letectva na ďalšie obdobie. A ubezpečujem vás, že iné ako proeurópske a proatlantické riešenie nepripúšťame,“ zdôraznil dnes minister Gajdoš s tým, že prezbrojenie vzdušných síl je podľa neho nevyhnutné.