Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministri za stranu Smer-SD nevidia dôvod na odchod R. Kaliňáka

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 59. schôdze vlády SR v Bratislave 17. mája 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyplýva to z ich dnešných vyjadrení pred rokovaním vlády SR o ministrovi vnútra SR.

Bratislava 7. júna (TASR) – Členovia vlády za stranu Smer-SD oceňujú pokojný priebeh pondelkového (5.6.) protikurupčného pochodu v Bratislave a v Košiciach. Dôvod na odchod ich kolegu – ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie však nevidia. Vyplýva to z ich dnešných vyjadrení pred rokovaním vlády.

„Demonštrácia bola zákonná, zrozumiteľná, pokojná,“ zhodnotil podpredseda najsilnejšej vládnej strany a minister kultúry Marek Maďarič. Podľa ďalšieho podpredsedu strany a ministra hospodárstva Petra Žigu je dobre, keď ľudia vyjadrujú svoj názor.

„Hovorím stále o tom, že je skupina ľudí, ktorá má názor nejaký na vládu a je skupina ľudí, ktorá vládu podporuje a je dobre, keď sa to robí pokojným a nie nejakým agresívnym spôsobom. Je to vyjadrenie názoru,“ uviedol na margo pochodov Žiga.

Protestné akcie ocenil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „Nehodnotím počet ľudí. Konštatoval som, že sa pochod konal, čo je asi dobrá vec pre demokraciu,“ vysvetlil.

Podľa Maďariča vedenie strany na utorkovom (6.6.) zasadnutí neriešilo protikorupčné pochody, ktorých účastníci žiadali odstúpenie ministra vnútra. Šéf rezortu kultúry nevie, či to Kaliňák urobí. „Túto otázku smerujte na toho, kto je verejnosťou k niečomu vyzývaný, prípadne na jeho šéfa,“ uviedol.

Žiga si nemyslí, že by mal Kaliňák odísť. „Je minister, ktorý dostal 350.000 preferenčných hlasov a moja pozícia v tejto veci sa vôbec nezmenila,“ zdôraznil. „Sme tu konfrontovaní s nejakými manifestáciami, nejakými pochodmi, ale na druhej strane je veľké množstvo ľudí, ktorí podporujú pána Kaliňáka. Ja si myslím, že je to legitímne, aj jedna aj druhá strana. O tom je demokracia,“ doplnil.

„Robert Kaliňák je jeden z kľúčových členov vlády a robí si skvele svoju prácu ministra vnútra,“ domnieva sa Lajčák. Vysvetlil, že v demokracii o zotrvaní členov vlády vo funkciách nerozhodujú demonštrácie. „Buď teda máme demokraciu alebo anarchiu. Demokracia znamená, že máme voľby, že máme parlament, že máme vládu a že tieto veci sa riešia cez parlamentné mechanizmy,“ zvýraznil.

V pondelok sa v Bratislave a Košiciach uskutočnil v poradí druhý protikorupčný pochod, ktorý zorganizovali študenti, na ktorý prišli tisíce ľudí. Organizátori požadovali odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila. Tiež pokračovanie vyšetrovania a súdnych konaní ohľadom Mečiarom amnestovaných skutkov.