Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vláda schválila pravidlá pre vydávanie osôb s neoprávneným pobytom

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hraničnými priechodmi na Slovensku, ktoré budú slúžiť na vydávanie osôb s neoprávneným pobytom a ich tranzit, budú medzinárodné Letisko M. R. Štefánika v Bratislave a medzinárodné Letisko Košice.

Bratislava 19. júna (TASR) - Vláda SR dnes schválila vykonávacie protokoly na vydávanie osôb s neoprávneným pobytom s gruzínskou a tiež macedónskou vládou. Na rokovanie kabinetu ich predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Materiál upravuje zasielanie žiadostí o readmisiu a tranzit, určenie hraničných priechodov na účely readmisie, postup pri vypočutí osoby, ktorá má byť vydaná s cieľom zistenia jej štátnej príslušnosti a výkon readmisie a tranzitu s policajným sprievodom.

Hraničnými priechodmi na Slovensku, ktoré budú slúžiť na vydávanie osôb s neoprávneným pobytom a ich tranzit, budú medzinárodné Letisko M. R. Štefánika v Bratislave a medzinárodné Letisko Košice. Na území Gruzínska pôjde o medzinárodné letisko Tbilisi a na území Macedónska to bude Policajná stanica hraničnej kontroly letisko Skopje.

Dohoda medzi Európskym spoločenstvom a Macedónskou republikou o readmisii osôb bez povolenia na pobyt bola podpísaná dňa 18. septembra 2007 v Bruseli a platnosť nadobudla 1. januára 2008. Podobnú dohodu medzi EÚ a Gruzínskom o readmisii osôb s neoprávneným pobytom podpísali dňa 22. novembra 2010 v Bruseli, platnosť nadobudla 1. marca 2011.