Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vláda prerokuje zámer, ktorý upraví nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy

Archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo vnútra predložilo na 72. schôdzu dva materiály.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Poľnohospodársku pôdu na Slovensku by mali v budúcnosti nadobúdať len aktívne hospodáriace subjekty. Vyplýva to z legislatívneho zámeru zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy pripraveného Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý by mala na dnešnej schôdzi prerokovať vláda. Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek by mal následne do konca roka predložiť kabinetu aj príslušné paragrafové znenie zákona.

V zásobníkoch prevádzkovateľov Nafta, Pozagas a SPP Storage bolo k 14. augustu tohto roka uskladnených 1,78 miliardy m3 zemného plynu, teda približne 50 % z ich celkovej kapacity. Vyplýva to z návrhu správy Ministerstva hospodárstva (MH) SR o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov, ktorou by sa mal dnes tiež zaoberať kabinet.

"Na základe poskytnutých informácií a v zmysle vydaných rozhodnutí by dodávka zemného plynu pre odberateľov na Slovensku v období od 1. novembra 2013 do 31. marca 2014 mala byť plne zabezpečená plynom uskladneným v zásobníkoch, plynom vyrobeným na vymedzenom území a na základe zmlúv o výpomocných dodávkach využitím cezhraničnej kapacity sietí," ubezpečilo MH.

Ministerstvo vnútra predložilo na 72. schôdzu dva materiály. Jedným z nich je zmluva medzi Slovenskom a Českom o spolupráci na úseku evidencie obyvateľov a rodných čísiel. Uzavretie dohody týkajúcej sa spolupráce v boji proti nedovolenému obchodovaniu s drogami sa pripravuje s Uzbeckou republikou.