Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Vláda schválila plán k stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Činnosti a aktivity sú naplánované na desať rokov.

Bratislava 7. júna (TASR) - Vláda v stredu schválila Akčný plán k Národnej stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb Slovenskej republiky do roku 2025. Cieľom dokumentu je vytvoriť podmienky na postupné prijímanie opatrení potrebných na znižovanie rizika bezpečnostných hrozieb vo všetkých aktivitách SR a zlepšenie pripravenosti na riadenie rizík vrátane pripravenosti a reakcie na mimoriadne udalosti.

"Realizácia opatrení uvedených v akčnom pláne je jedným z krokov, ktoré musia byť prijaté na zlepšenie ochrany života a zdravia, na ochranu životného prostredia a kultúrneho dedičstva a na zníženie možných škôd vyvolanými prírodnými alebo človekom spôsobenými mimoriadnymi udalosťami. Zároveň vytvárajú predpoklady na zníženie zraniteľnosti a zvýšenie odolnosti obyvateľstva a územia Slovenskej republiky," vysvetlil predkladateľ.

Činnosti a aktivity sú naplánované na desať rokov. Docieliť majú konsolidovanie systému civilnej ochrany obyvateľstva a krízového riadenia ako nástroja založeného na integrovanom prístupe k riadeniu rizík a multisektorovej spolupráce.

Medzi úlohami sú napríklad zavedenie efektívneho systému koordinácie činností v rámci územnej samosprávy v oblasti riadenia rizík bezpečnostných hrozieb, tvorba motivačných mechanizmov pre zamestnávateľov dobrovoľníkov či modernizácia zariadení a technológií potrebných pre prevenciu, reakciu a obnovu súvisiacu s hrozbami a rizikami.